Την Τετάρτη επιστρέφουν οι επικεφαλής της Τρόικα στην Αθήνα, αλλά παρά τη διακηρυγμένη βούληση και των δύο πλευρών να βρεθεί συμβιβασμός στα ανοικτά θέματα έως το τέλος του έτους, πριν η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι πιθανότητες συμφωνίας είναι ελάχιστες.
Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναγνωρίζει ότι «τα ανοικτά θέματα είναι πολλά και δύσκολα». Σύμφωνα με τον ίδιο το πιθανότερο σενάριο είναι η τρόικα να έρθει την ερχόμενη Τετάρτη και να ξαναφύγει για την περίοδο των εορτών. Σε αυτό το διάστημα, η ελληνική πλευρά προσδοκά να υπάρξει τουλάχιστον συμφωνία για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, που είναι προαπαιτούμενο για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει προτείνει να διατηρηθούν τα δύο από τα πέντε εργοστάσια των ΕΑΣ, με 341 εργαζόμενους και ζητάει περίοδο χάριτος 12 μηνών για να αποδειχθεί η βιωσιμότητά τους. Εάν στο τέλος του 12μήνου φανεί ότι η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη, τότε τα ΕΑΣ θα συρρικνωθούν σε ένα στρατιωτικό εργοστάσιο με λιγότερο προσωπικό, που θα καλύπτει μόνο τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επίσης, έως την αναχώρηση της Τρόικα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς υπάρχει η προσδοκία ότι θα έχει επιτευχθεί συμφωνία και στο θέμα των πλειστηριασμών, ώστε η κυβέρνηση να νομοθετήσει πριν λήξει, στις 31 Δεκεμβρίου, το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Χατζηδάκης θα είναι σε θέση την Τετάρτη να παρουσιάσει μια πρόταση που θα προστατεύει από πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία έως κάποιο όριο αντικειμενικής αξίας, που δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Θα υπάρχουν επίσης εισοδηματικά κριτήρια για την υπαγωγή δανειολήπτη στο προστατευτικό καθεστώς.
Επίσης, έως τα Χριστούγεννα εκτιμάται ότι θα υπάρξει επαρκής προσέγγιση και στα υπόλοιπα ανοικτά θέματα, ώστε με την επιστροφή της στην Αθήνα, τον Ιανουάριο να συμφωνηθεί το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου και να εγκριθεί η μεγάλη δόση των 4,9 δισ. ευρώ.
Πάντως, όσο περνούν οι μέρες τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να δικαιωθεί ο επικεφαλής του EuroworkingGroup Τόμας Βίζερ που είχε πει ότι πρώτα θα πάει για σκι και μετά θα βρεθεί λύση με την Αθήνα.