Για 30 χρόνια εξαιρούνται από την κατεδάφιση τα αυθαίρετα με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις, περισσότερο από 40% της δόμησης, που δε διαθέτουν οικοδομική άδεια. Ωστόσο, εάν θα υπάρξει οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση θα εξαρτηθεί από το αν η περιοχή που βρίσκεται το αυθαίρετο ενταχθεί στο σχέδιο πόλης και αν ο ιδιοκτήτης αγοράσει τον απαραίτητο συντελεστή δόμησης από την Τράπεζα της Γης. Πρόκειται για μία δεξαμενή δικαιωμάτων επί ακινήτων όπου μία περιοχή που αντιμετωπίζει πρόβλημα θα μπορεί να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή με εδικές όμως ζώνες υποδοχής.Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», ο νέος νόμος για τα κτίσματα χωρίς πολεοδομική άδεια προβλέπει ότι οι δόσεις για την τακτοποίηση είναι είτε εξαμηνιαίες είτε μηνιαίες και διαμορφώνονται ανάλογα με το πότε μπαίνει κάποιος στις νέες διατάξεις: εάν η υπαγωγή γίνει το πρώτο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου, το αναλογούν πρόστιμο καταβάλλεται σε 17 εξαμηνιαίες ή σε 102 μηνιαίες δόσεις. Εάν γίνει το δεύτερο εξάμηνο, το πρόστιμο καταβάλλεται σε 14 εξαμηνιαίες ή σε 84 μηνιαίες δόσεις και, τέλος, για όποιον υπαχθεί μετά την παρέλευση 12 μηνών από την εφαρμογή του νόμου, το πρόστιμο καταβάλλεται σε 10 εξάμηνα ή σε 60 μηνιαίες δόσεις.
Διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση η ελάχιστη εξαμηνιαία δόση ορίζεται στα 300 ευρώ , ενώ η ελάχιστη μηνιαία στα 50 ευρώ.
Παράλληλα,όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν μπει στις διατάξεις του προηγούμενου νόμου και έχουν καταβάλει μέρος του προστίμου μπορούν να υπαχθούν στο νέο καθεστώς και να γίνει συμψηφισμός των προστίμων.
Μάλιστα, στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες επιθυμούν να προχωρήσουν στην εφάπαξ καταβολή του προστίμου μέσα στο πρώτο εξάμηνο, προσφέρεται έκπτωση 20% επί του συνόλου. Η έκπτωση περιορίζεται στο 10% εάν καταβληθεί το 30% του προστίμου μέσα στο πρώτο εξάμηνο.
Την ίδια στιγμή, όπως προβλέπει ο νόμος, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% μπορούν να νομιμοποιήσουν την κύρια κατοικία τους καταβάλλοντας το 20% του προστίμου. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι το ατομικό εισόδημα είναι 18.000 ευρώ και το οικογενειακό 24.000 ευρώ.
Το ίδιο συμβαίνει και για τους κατοίκους της Θράκης που έχουν μείωση τα πρόστιμα 80%.
Τι συμβαίνει με τους ημιυπαίθριους
Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν προβεί σε τακτοποίηση και έχουν καταβάλει φόρους μπορούν έπειτα από αίτηση να ζητήσουν να τους επιστραφούν «ως αχρεωστήτως καταβληθέντες» μέσα σε τρία χρόνια από την ημερομηνία καταβολής τους.
Σε ότι αφορά τους παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους, οι οποίοι μπήκαν σε καθεστώς τακτοποίησης το 2012, όταν υπάρχει υπόλοιπο από την καταβολή των δόσεων που δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ, τότε η διαδικασία περαίωσης ολοκληρώνεται, δηλαδή χαρίζει το οφειλόμενο ποσό. Διευκρινίζεται ότι μόνο για τους ημιυπαίθριους που εντάχθηκαν στον συγκεκριμένο νόμο θα ισχύσει το μέτρο της οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση μόλις ενταχθούν στο μέτρο της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας των Κτιρίων.
Υμηττός: Ναι στη νομιμοποίηση μόνο για κατοικίες
Για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων στον Υμηττό με τον νέο νόμο Καλαφάτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζεται ότι πρόκειται μόνο για κατοικίες και όχι για άλλα κτίρια που βρίσκονται εκτός δασικής περιοχής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η προϋπόθεση που τίθεται είναι τα σπίτια να έχουν κατασκευαστεί πριν από την έναρξη της ισχύος του Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε στις 14 Ιουνίου 2011 και αφορά στον καθορισμό μέτρων προστασίας του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισίων.
Δεν μπαίνουν στο νόμο τα αυθαίρετα κτίρια που βρίσκονται σε ρέματα και γύρω από λίμνες. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι μπορεί οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν υπαχθεί στις νέες διατάξεις να μην οφείλουν αναδρομικές εισφορές μέχρι τις 8 Αυγούστου 2013, αλλά από εκεί και πέρα θα πληρώνουν.