Bullipedia: Το Wikipedia του καλού γευσιγνώστη –Θα περιλαμβάνει εκατομμύρια συνταγές από όλο τον κόσμο - iefimerida.gr

Bullipedia: Το Wikipedia του καλού γευσιγνώστη –Θα περιλαμβάνει εκατομμύρια συνταγές από όλο τον κόσμο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ηταν -και παραμένει- γνωστός για το εκλεκτό εστιατόριο El Bulli που διέθετε στη Βαρκελώνη. Οχι, ένα τυχαίο μαγαζί, αλλά το σημείο συνάντησης της μοριακής γαστρονομίας με το γούστο και την εκλέπτυνση. Ο Ισπανός σεφ, Φεράν Αντριά είναι κάτι σαν τον σύγχρονο Αϊνστάιν της μαγειρικής τέχνης.

Η απόφασή του να κλείσει το φημισμένο El Bulli, ξένισε αρκετούς, αλλά φαίνεται πως ο ίδιος έχει βάλει στο μυαλό του ένα μεγαλύτερο project. Να φτιάξει, στα μέτρα του γνωστού Wikipedia, το Bullipedia, μια πλατφόρμα εκατομμυρίων πληροφοριών και γαστριμαργικών δεδομένων, ελεύθερα προς τον κάθε ενδιαφερόμενο.

Μάλιστα, το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης έστερξε να παράσχει τεχνική βοήθεια στο εγχείρημά του . Τα λήμματα θα είναι πολύγλωσσο, θα προσφέρει πληροφορίες για την αγορά των τροφίμων, την παρασκευή τους, ενώ θα διαθέτει και εκατομμύρια συνταγές για τους επίδοξους... οικιακούς σεφ.

Η Bullipedia εντάσσεται στο elBulli Foundation, ένα ερευνητικό κέντρο γαστρονομίας που θα αρχίσει να λειτουργεί το 2014 και στόχος του θα είναι η δημιουργία νέων, καινοτομικών πιάτων και συνταγών, η ανάπτυξη νέων τεχνικών και μεθόδων επεξεργασίας και κυρίως η στήριξη και κινητοποίηση των επαγγελματιών του χώρου.

Το ερευνητικό κέντρο θα είναι υπεύθυνο επίσης για την ίδρυση του elBulli 1846, ενός μουσείου για την παγκόσμια γαστρονομία - και φυσικά την παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο διάσημος σεφ. Το «1846» του τίτλου του αναφέρεται στον αριθμό των συνταγών που έχει επινοήσει ο Αντριά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα.

Ο ισπανός σεφ, εδώ και αρκετά χρόνια, απορρίπτει για τις μαγειρικές δημιουργίες του τον χαρακτηρισμό «μοριακή γαστρονομία», προτιμώντας τους χαρακτηρισμούς «αβανγκάρντ κουζίνα» ή «αποδομητική» (deconstructivist) κουζίνα» και προτείνοντας στους πελάτες του να δουν πόσο εύκολο είναι να μαγειρέψεις, ακολουθώντας τις συμβουλές του στο βιβλίο «Α Day Αt Εl Βulli» («Μια μέρα στο Εl Βulli»).

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γαστρονομία wikipedia Βαρκελώνη σεφ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ