ΙΟΒΕ: Ανοιχτή εκδήλωση για την παρουσίαση μελέτης για την φορολογική μεταρρύθμιση - iefimerida.gr

ΙΟΒΕ: Ανοιχτή εκδήλωση για την παρουσίαση μελέτης για την φορολογική μεταρρύθμιση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοιχτή εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης «Φορολογική Μεταρρύθμιση: Αξιολογώντας την πρόκληση του ''Flat Tax''» διοργανώνει ο ΙΟΒΕ μαζί με το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με βασικό ομιλητή τον Γιάννη Στουρνάρα.

Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου από τις 18:00 μέχρι τις 20:00, στο Μέγαρο Διοικητού Θεοδώρου Β. Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας.

Βασικός ομιλητής θα είναι ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ οι υπόλοιποι ομιλητές είναι οι ακόλουθοι:

  • Νίκος Καραβίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Μάνος Ματσαγγάνης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Πάνος Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΥ (Ernst & Young)
  • Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας.

Οι προτάσεις του ΙΟΒΕ:

Χαμηλότερος Κοινός Συντελεστής (flat tax rate)
Εξαιτίας του υψηλού ονομαστικού φορολογικού συντελεστή και της πολυπλοκότητας του φορολογικού συστήματος, οι φορολογούμενοι:

  • Αποθαρρύνονται από το να δηλώσουν το πραγματικό τους εισόδημα
  • Βρίσκουν νόμιμους τρόπους σε αυτά που δηλώνουν να πληρώνουν λιγότερα.

Αν ληφθεί υπόψιν και το γεγονός ότι η πλειονότητα των ελληνικώνεπιχειρήσεων είναι από οικογενειακές έως πολύ μικρές που είναι δύσκολο να ελεγχθούν,αντιλαμβάνεται κανείς την έκταση της φοροδιαφυγής. Το αποτέλεσμα είναι ένας πραγματικός φορολογικός συντελεστής (effective tax rate) χαμηλότερος του 23%.
Το κίνητρο του χαμηλότερου συντελεστή σε συνδυασμό με αυστηρότερο έλεγχο από τις αρχές (π.χ. ελάχιστο δηλωθέν εισόδημα με βάση το επάγγελμα) και κατάργηση οποιονδήποτε φοροαπαλλαγών για υψηλότερα εισοδήματα / κέρδη επιχειρήσεων, θα είχαν σαν αποτέλεσμα την πάταξη της φοροδιαφυγής εφόσον το ατομικό όφελος πλέον δεν θα δικαιολογούσε το ρίσκο παραβατικότητας. Παράλληλα δεν θα μείωνε τις εισφορές στο κράτος εφόσον ο τωρινός πραγματικός φορολογικός συντελεστής (effective tax rate) είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλότερος από το 23%.

Μεταβατική Φορολογία προς χαμηλότερους συντελεστές και Κίνητρα Ανάπτυξης

Στην περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να εισάγει άμεσα τον χαμηλότερο κοινό συντελεστή (Flat Tax Rate) θα μπορούσε να προβεί σε μεταβατική φορολόγηση πρόσθετου εισοδήματος (π.χ. σε σχέση με το δηλωθέν προ Οικονομικής Κρίσεως εποχή εισόδημα) με συντελεστή 10%. Σήμερα η Κυβέρνηση προσμένει κάποια συγκεκριμένα φορολογικά έσοδα το 2014. Αν ισχύσει αυτό το μέτρο του Ενιαίου Μεταβατικού Φορολογικού Συντελεστή, στην χειρότερη περίπτωση το Υπουργείο Οικονομίας θα λάβει το φορολογικό έσοδο που αναμένει. Ειδάλλως, κάθε επιπλέον δηλωτέο εισόδημα θα αποτελεί ένα καθαρό επιπλέον έσοδο για
την Κυβέρνηση. Για το Φορολογούμενο το κίνητρο θα είναι υψηλό έτσι ώστε να δηλώσει πλήρως το μελλοντικό φορολογητέο του εισόδημά.

Τα οφέλη αναλυτικότερα

Το μέτρο μπορεί να λειτουργήσει ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους Ελεύθερους Επαγγελματίες έτσι ώστε να δηλώσουν το πραγματικό μελλοντικό τους φορολογικό εισόδημα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τα συνολικά έσοδα φορολογίας εισοδήματος της Κυβέρνησης τα οποία ανεξαρτήτως, αναμένονται μικρότερα από τα προ κρίσης έσοδα. Το μεγαλύτερο όφελος που θα προκύψει είναι η δημιουργία κινήτρου ανάπτυξης και επενδύσεων καθώς όλες οι εταιρίες θα βασίσουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις στο οριακό ενιαίο φορολογικό ποσοστό (marginal tax rate) που θα πληρώσουν στα επιπλέον έσοδα που θα δημιουργήσουν. Με απλά λόγια, αυτό θα οδηγήσει τις Ελληνικές αλλά και Πολυεθνικές εταιρίες να αναλάβουν και να αναθέσουν αναλογικά επιπλέον υποκατασκευαστικό έργο.
Ηδη και λόγω των πρόσφατων αλλαγών στην Εργατική Νομοθεσία, η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική έτσι ώστε πολυεθνικές να επιθυμούν να αυξήσουν τον όγκο εργασιών στις Ελληνικές τους Θυγατρικές. Αυτό το μέτρο επιπλέον θα επιφέρει άμεσα Ξένους Επενδυτές καθώς θα θεωρήσουν ακόμα πιο ελκυστικό να επενδύσουν σε και αναπτύξουν υπάρχουσες Ελληνικές Επιχειρήσεις λόγω του ελκυστικού Οριακού Ενιαίου Φορολογικού Συντελεστή. Ο ενιαίος 10% μεταβατικός φορολογικός συντελεστής δεν καθιστά φορολογική αμνηστία καθώς επηρεάζει μελλοντικά έσοδα και όχι έσοδα του παρελθόντος. Επιπλέον, είναι μια πρόταση η οποία μειώνει τον τελικό φορολογικό συντελεστή σε 25% με 30% (μέσος όρος του υφιστάμενου φορολογικού συντελεστή 42% για βασικά έσοδα και 10% επιπλέον φόρος για κάθε έσοδο πάνω από τα προτεινόμενα επίπεδα του 2009 και 2010).

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι ότι η αναπτυξιακή μηχανή της Ελληνικής Οικονομίας που είναι οι Εταιρείες, συνδράμουν στην καλύτερη περίπτωση, σε 3 δις. Ευρώ ή σε 5% ‐ 6% όλων των Κρατικών Εσόδων, οπότε η Κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να είναι πιο επιθετική στο να δίνει κίνητρα που θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας οι οποίες με την σειρά τους, θα μειώσουν τα Κρατικά έξοδα όπως αυτά του Ταμείου Ανεργίας. Συνολικά, αναμένουμε ότι αυτή η πρόταση θα μας οδηγήσει σε ποιοτική μεταστροφή ("paradigm shift") ΧΩΡΙΣ να διακινδυνεύει τις τρέχουσες προβλέψεις φορολογικών εισπράξεων. Αντιθέτως, μπορεί να τις αυξήσει περαιτέρω από κάθε αισιόδοξη προσδοκία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ