Οι εστιάτορες εκπέμπουν SOS - iefimerida.gr

Οι εστιάτορες εκπέμπουν SOS

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν τους έφτανε η οικονομική κρίση, που έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις εξόδους των Ελλήνων για φαγητό, από το Σεπτέμβριο τα εστιατόρια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και την κατακόρυφη αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23%. Έτσι, όλο και περισσότεροι εστιάτορες βλέπουν ζοφερό το µέλλον των εστιατορίων και των αλυσίδων που έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα.

Μετά την απόφαση να κλείσουν τα καταστήµατα Applebee's, που είχαν 15 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, ο ιδιοκτήτης των TGI Friday's στην Ελλάδα απευθύνει έκκληση στο υπουργείο Οικονοµικών να επανεξετάσει την απόφαση για την αύξηση της φορολογίας.

«Ανησυχώ για τον εργαζόµενο που έχασε τη δουλειά του. Ανησυχώ για τον επιχειρηµατία που έκλεισε την εταιρεία του. Αγωνιώ όµως και για την τύχη της δικής µου εταιρείας, των δικών µου εργαζοµένων στα Friday's. Ζω στη Νέα Υόρκη επί περίπου 45 χρόνια αλλά ποτέ δεν σταµάτησα να αγαπώ την Ελλάδα µε πάθος».

Το φορτισµένο αυτό συναισθηµατικά µήνυµα στέλνει στην Ελλάδα ο επιχειρηµατίας Π. Ξενόπουλος, ο οποίος έχει το franchising της αµερικανικής αλυσίδας TGI Friday's στη χώρα µας. Οπως επισηµαίνει σε επιστολή του προς «Το Βήµα», τα καταστήµατα ναι µεν έχουν επηρεαστεί από την οικονοµική κρίση σε βαθµό ελεγχόµενο προς το παρόν, αλλά η εφαρµογή αύξησης ΦΠΑ 23% στην εστίαση µπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την επιβίωση γενικά όλων των εστιατορίων.

Τα TGI Friday's στην Ελλάδα, σύµφωνα µε τον κ. Ν. Νέγκα, γενικό διευθυντή της αλυσίδας, έχουν επηρεαστεί από την κρίση αλλά λιγότερο σε σχέση µε την υπόλοιπη αγορά, όπου τα παραδοσιακά εστιατόρια σηµειώνουν µείωση περίπου 25% και τα ταχυφαγεία 10%.

Ο τζίρος τους ανήλθε στα 20 εκατ. ευρώ το 2010 εµφανίζοντας µείωση 6% σε σχέση µε το 2009, ενώ το 2011 εκτιµάται ότι θα µειωθεί κατά 10%.

Τα αποτελέσµατα EBITDA είναι θετικά και στα 11 καταστήµατα (εννέα εταιρικά και δύο συνεργαζόµενα µε συµβόλαια διαχείρισης). Οι εργαζόµενοι φθάνουν τους 570 από 550, ενώ δεν έχει κλείσει κανένα µαγαζί – µάλιστα άνοιξαν ένα πέρυσι στο νέο εµπορικό κέντρο Athens Metro Mall, στον Αγιο ∆ηµήτριο, στην Αθήνα.

Οπως εξηγεί ο ίδιος, αν εφαρµοστεί η αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση 23%, η εταιρεία, όπως και οι περισσότερες του χώρου, θα εµφανίσει ζηµιές και θα αναγκαστεί να κλείσει κάποια καταστήµατα. Σηµειώνεται ότι στην Ιρλανδία, που αντιµετωπίζει και αυτή σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα όπως η Ελλάδα, ο ΦΠΑ στον κλάδο φιλοξενίας µειώθηκε τον Ιούλιο από 13,5% στο 9%, στο πλαίσιο του ανταγωνισµού στον τουρισµό.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ