Ακαρπη απέβη μία ακομη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των δοικητικών υπαλλήλων για την άρση του αδιεξόδου στα ΑΕΙ της χώρας.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος επανέλαβε στους διοικητικούς υπαλλήλους ότι δεν θα χάσουν τις δουλειές τους καθώς με την κινητικότητα θα εξασφαλίσουν άλλες θέσεις στις πανεπιστημιακές δομές. Ωστόσο, όπως είπαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, δεν έλαβαν από τον υπουργό τις εγγυήσεις που ζήτησαν.
Σε δηλωσή του μετά τη συνάντηση ο κ. Αρβανιτόπουλος υπογράμμισε πως η διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις και ότι για το υπουργείο Παιδείας αποτέλεσε εθνική υποχρέωση.
Οπως είπε, στις συναντήσεις του με στις πρυτανικές αρχές και τους εκπροσώπους των υπαλλήλων πρότεινε την υλοποίηση σχεδίων ενδοϊδρυματικής και διαϊδρυματικής κινητικότητας για όσους υπαλλήλους έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Όσο για τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, κ. Πελεγρίνη, τόνισε ότι τον παρέπεμψε στο Πειθαρχικό για τους λόγους που κατανοεί κάθε πολίτης και τους οποίους «ο ίδιος φρόντισε να αναδείξει» την Τετάρτη, «πλαισιωμένος από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».
Τέλος, ο υπουργός Παιδείας κάλεσε για μία ακόμη φορά τους καθηγητές και τους διοικητικούς στο ΕΚΠΑ να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο.
Καθοριστικές είναι πλέον οι γενικές συνελεύσεις των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δεδομένου ότι ήδη οι εργαζόμενοι στο ΕΜΠ αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία έως και την Παρασκευή. Στις γενικές συνελεύσεις της Πέμπτης θα γίνει ενημέρωση για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον υπουργό και θα ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης Αρβανιτόπουλου μετά την άκαρπη συνάντηση με τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων:
«Ο εξορθολογισμός του Δημοσίου είναι εθνικός στόχος. Η διαθεσιμότητα ήταν για το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εθνική υποχρέωση. Για την Κυβέρνηση διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ορθολογική ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα.
Γι' αυτό δημοσιοποίησα συγκεκριμένες προτάσεις, έκανα εξαντλητικό διάλογο και κάλεσα τις Πρυτανικές αρχές και τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων να υλοποιήσουμε σχέδια ενδοϊδρυματικής και διαϊδρυματικής κινητικότητας για τους υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Πελεγρίνης, σε αντίθεση με τους 7 Πρυτάνεις των άλλων Πανεπιστημίων, που επηρεάστηκαν από τη διαθεσιμότητα, με την απραξία του κράτησε και κρατά το Ίδρυμα κλειστό. Τον παρέπεμψα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για τους λόγους που κατανοεί ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα, και τους οποίους ο ίδιος φρόντισε να αναδείξει σήμερα, πλαισιωμένος από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι καθηγητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ πρέπει να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο για να μην χαθεί το εξάμηνο. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο υπάρχει χάριν των φοιτητών του και λειτουργεί για να υπηρετεί την προοπτική της Ελληνικής κοινωνίας».
Εντωμεταξύ, παρά το «όχι» της Συγκλήτου, ο υπουργός Παιδείας παραπέμπει στο πενταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο των Μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.