FAZ: Ο θεσμός της ιδιόκτητης κατοικίας στην Ελλάδα είναι ο πυλώνας του ανύπαρκτου κοινωνικού συστήματος - iefimerida.gr

FAZ: Ο θεσμός της ιδιόκτητης κατοικίας στην Ελλάδα είναι ο πυλώνας του ανύπαρκτου κοινωνικού συστήματος

FAZ: Ο θεσμός της ιδιόκτητης κατοικίας στην Ελλάδα είναι ο πυλώνας του ανύπαρκτο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων στην Ελλάδα θέτει επί τάπητος σε εκτενές δημοσίευμά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η γερμανική εφημερίδα θεωρεί πως οι Ελληνες δεν είχαν μέτρο στη λήψη δανείων στο παρελθόν, ενώ επικαλείται άποψη Γερμανού οικονομολόγου πως είναι «ζήτημα εντιμότητας» η μερική χαλάρωση του μορατόριουμ.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο αρθρογράφος της FAZ υπογραμμίζει τη μάχη που έχει ξεσπάσει γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα και σχολιάζει: «Οι Ελληνες δανείζονταν αρχικά χωρίς δισταγμό για να αγοράσουν ακίνητα. Στη συνέχεια η αγορά κατέρρευσε. Εδώ και έξι χρόνια ισχύει ένα μορατόριουμ για τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς. Η Τρόικα λέει ότι η γενική προστασία ωφελεί αυτούς που απλά δεν θέλουν πια να αποπληρώσουν τα δάνειά τους».

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι ο σημερινός φόβος πολλών Ελλήνων ότι θα χάσουν το σπίτι τους είναι αποτέλεσμα της αμετροέπειας του παρελθόντος και ότι πριν ξεσπάσει η ελληνική κρίση χρέους, στη χώρα υπήρχε μία κρίση του δανεισμού ιδιωτών.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος μίλησε για το θέμα με έναν πρώην Ελληνα υπουργό, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του και σχολιάζει: «Πριν από την καθιέρωση του ευρώ, κανένας Ελληνας δεν θα σκεφτόταν να πάρει καταναλωτικό δάνειο σε δραχμές με 25% επιτόκιο. Με το ευρώ άρχισε να σημειώνεται μία έξαρση φαινομενικά φθηνών δανείων», ενώ προσθέτει πως πολλοί δανείζονταν αδίστακτα, χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες.

«Εξι χρόνια και τέσσερις πρωθυπουργούς αργότερα, το μορατόριουμ (σ.σ. για τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς) εξακολουθεί να ισχύει με πολλές αλλαγές και αποτελεί αυτήν την ώρα αιτία διαμάχης ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει ο αρθρογράφος, ενώ επισημαίνει ακόμη πως το ελληνικό κράτος θα αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις ενδεχόμενης άρσης του μορατόριουμ και υπογραμμίζει ότι ο «θεσμός» της ιδιόκτητης κατοικίας στην Ελλάδα είναι ο «πυλώνας του ανύπαρκτου κοινωνικού συστήματος».

Παραθέτει μάλιστα το πόρισμα έρευνας του ιδρύματος Φρίντριχ-Εμπερτ στην Αθήνα, σύμφωνα με το οποίο «αν η κυβέρνηση δεν ανανεώσει την απαγόρευση των αναγκαστικών πλειστηριασμών που λήγει στις 31.12.2013, συντρέχει ο κίνδυνος πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων να μείνουν άστεγοι». Ο Γερμανός δημοσιογράφος αντιτείνει όμως ότι και η αναλλοίωτη διατήρηση του μορατόριουμ «κρύβει αδικίες».

Ακόμη, ο επικαλείται την άποψη του Γερμανού οικονομολόγου Γενς Μπάστιαν, ο οποίος εργαζόταν μέχρι πρότινος στην Task Force της Κομισιόν στην Αθήνα. Ο Μπάστιαν θεωρεί ότι η μερική χαλάρωση του μορατόριουμ είναι «ζήτημα εντιμότητας» και υπογραμμίζει ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που εκμεταλλευόμενοι τη νομική προστασία δεν αποπληρώνουν τα δάνειά του παρότι είναι σε θέση να το κάνουν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ