Φαίνεται πως τα... ομαδικά εύσημα που λαμβάνει το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, για τον τρόπο που διευθετεί τα οικονομικά της και το βάθος των μεταρρυθμίσεων στο οποίο έχει φτάσει, όμως αυτό δεν αρκεί για να ρυθμιστεί τώρα το «καυτό» θέμα του χρέους.
Συνοδευόμενος από πέντε υπουργούς, ο Αντώνης Σαμαράς σήμερα θα μιλήσει στις Βρυξέλλες, προσκεκλημένος του Μπαρόζο και πέραν του βασικού σχεδίου ενόψει της ελληνικής προεδρίας, θα επιδιώξει κυρίως μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές με στόχο να διασφαλίσει περαιτέρω ελαφρύνσεις στο πεδίο της εξυπηρέτησης του χρέους, για παράδειγμα την παράταση της αποπληρωμής των δανείων.
Ωστόσο η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πηγές από τις Βρυξέλλες, κατεβάζει τη σημαία της αισιοδοξίας λέγοντας πως μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της θα πρέπει να αναμένεται αργότερα από ό,τι προγραμματιζόταν αρχικά.
Η εφημερίδα σημειώνει επιπροσθέτως «Ο συντηρητικός πολιτικός θα ήθελε πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας μια παραχώρηση στο θέμα αυτό», όμως το Eurogroup απαντάει ευθέως «κάτι τέτοιο είναι αδύνατο».
Έτσι λοιπόν, μια συμφωνία θα προκύψει αργότερα από ό,τι προγραμματιζόταν, καθώς η Αθήνα θα πρέπει -παρά τα εύσημα που της απονέμουν Βρυξέλλες και Βερολίνο- να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, αναφέρουν πηγές του Eurogroup. Και στις δεσμεύσεις αυτές ανήκει μεταξύ άλλων η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, αλλά και συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα.
Και αν ο Αντώνης Σαμαράς θα ήθελε να πάει στις Ευρωεκλογές με μια συμφωνία για το χρέος ανά χείρας, η Ανγκελα Μέρκελ -πάλι εξαιτίας των Ευρωεκλογών- θέλει να το αποφύγει. Το άρθρο της εφημερίδας κάνει λόγο για τεταμένη σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές.
Αναφέρεται, δε, ότι ο Σαμαράς θα προτιμούσε να παρακάμψει την τρόικα και να διαπραγματευτεί με τους ευρωπαίους εταίρους του και κυρίως με τη Γερμανία και υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος φέρεται να είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη διάρκεια της οποίας του επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να πάρει νέα μέτρα λιτότητας.
Γύρω στον Απρίλιο, με την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. να «τρέχει», προβλέπεται να γίνει η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και εκεί θα διαπιστωθεί εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο.
Στο άρθρο υπάρχει ειδική αναφορά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Σαμαρά στο εσωτερικό πεδίο. Πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πάντα και η απειλή της Χρυσής Αυγής που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ως τρίτο κόμμα στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει η Süddeutsche Zeitung « Μια περαιτέρω ενίσχυση των νεοναζί θέλουν όλοι να αποτρέψουν, στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Ωστόσο η συνταγή για αυτό δεν είναι ακόμη σαφής».