Ακούμε συχνά ότι η «εμπειρία δεν μεταδίδεται», ωστόσο πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι οι μνήμες και οι φοβίες μπορούν να μεταφερθούν στους απογόνους μας μέσω του DNA ακολουθώντας μία πορεία σε βάθος χρόνου.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από του Τμήματος Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Εμορι της Ατλάντα, οι τραυματικές μνήμες είναι δυνατό να μεταφερθούν στους απογόνους μας με βιολογικό τρόπο.
Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Μράιαν Ντίας, μιλώντας στο BBC: «Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να αφήσει το αποτύπωμά του στο DNA του σπέρματος και αυτό, με τη σειρά του, να μεταφέρει τη φοβία επηρεάζοντας τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά των μελλοντικών γενεών»
Στα πλαίσια της έρευνας, ο Ντίας και η ομάδα του εκπαίδευσαν μια γενιά ποντικιών να αποφεύγουν μια συγκεκριμένη χημική οσμή επειδή την είχαν συνδέσει με ένα ήπιο ηλεκτροσόκ. Οπως διαπιστώθηκε, την ίδια αποστροφή στη συγκεκριμένη χημική ουσία έδειχναν και οι επόμενες γενιές, όπως τα παιδιά και τα εγγόνια των αρχικών πειραματόζωων, παρόλο που δεν είχαν συναντήσει ποτέ πριν την ουσία αυτή.
«Το αρνητικό συναίσθημά τους ήταν έμφυτο, δηλαδή προϊόν βιολογικής μνήμης» εξηγεί ο Ντίας και μάλιστα παρατηρεί έκπληκτος ότι η αρνητική αντίδραση της μεθεπόμενης γενιάς ποντικών απέναντι στο συγκεκριμένο ερέθισμα ήταν 200% ισχυρότερη σε σχέση με τους απογόνους άλλων ποντικιών που δεν συμμετείχαν στο πείραμα.
Η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική, αφού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για την αντιμετώπιση φοβιών και μετατραυματικού στρες