Με ρυθμό χελώνας μειώνονται οι οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αφού για κάθε 1,5 ευρώ παλαιών οφειλών που εξοφλεί, δημιουργεί νέα οφειλή 1 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις αρχές Δεκεμβρίου 2012 έως το τέλος Νοεμβρίου 2013 είχαν καταβληθεί 5,5 δισ. ευρώ για την εξόφληση παλαιών οφειλών δημοσίων φορέων προς επιχειρήσεις κυρίως. Παρά την καταβολή αυτού του ποσού, όμως, οι οφειλές μειώθηκαν από 8,24 δισ. τον Δεκέμβριο του 2012 σε 6,2 δισ ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι από τη μια εξόφλησε 5,5 δισ. αλλά από την άλλη δημιουργούσε νέα χρέη 3,53 δισ. ευρώ περίπου.
Τις μεγαλύτερες οφειλές (3,5 δισ. ευρώ) έχουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ 412 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 40 εκατ. τον Οκτώβριο) χρωστούν τα υπουργεία και οι κυβερνητικοί φορείς.
Στα 766 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ στο μήνα, ανέρχονται οι οφειλές των ΟΤΑ ενώ τα χρέη των νοσοκομείων προς την αγορά ανέρχονται στα 1,07 δισ. ευρώ από 1,095 δισ. τον προηγούμενο μήνα.
Τα λοιπά νομικά πρόσωπα του δημοσίου οφείλουν 248 εκατ. ευρώ από 258 εκατ. στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Από τα ταμειακά στοιχεία Ιανουαρίου–Οκτωβρίου 2013, χωρίς το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπροθέσμων οφειλών, προκύπτει πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα ύψους 5,7 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Σε δημοσιονομική βάση, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και τη μεταβολή του συσσωρευμένου ύψους των εκκρεμών υποχρεώσεων, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 2,6 δισ. ευρώ έναντι 0,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Μετά την αφαίρεση των ANFAs και SΜPs (επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης) ύψους 2,18 δισ. ευρώ), διαμορφώνεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, γεγονός που, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, παρέχει ικανοποιητικές ποσοτικές ενδείξεις για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο τέλος του έτους.