Το μεγάλο ερώτημα των τελευταίων δεκαετιών σχετικά με την ιδιοκτησία στο...Φεγγάρι αναλύει το αμερικανικό περιοδικό Vice, το οποίο τονίζει πως λόγω των πολλαπλών διαστημικών αποστολών, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το εάν θα μπορούσαν χώρες να αποκτήσουν δικαιώματα στο διάστημα.
Σε δημοσίευμα του με αφορμή την πρώτη διαστημική αποστολή πυραύλου της Κίνας σε δύο εβδομάδες, το αμερικανικό περιοδικό αναφέρεται στις δηλώσεις αξιωματούχου του διαστημικού προγράμματος στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, όπου μίλησε με έναν προφανή εθνικιστικό τόνο για την επέκταση της Κίνας έξω από την Γη: «Θα αγωνιστούμε για το όνειο μας στο διάστημα, σαν ένα κομμάτι της εθνικής ανασυγκρότησης της Κίνας», είπε ο αξιωματούχος Zahng Zhenzhong, με το Vice να επισημαίνει:
«Ο εθνικιστικός τόνος του Zhang δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη, καθώς τα εθνικά διαστημικά προγράμματα, παραμένουν μερικές από τις καλύτερες ευκαιρίες για την ταχύτατη πρόοδο της επιστήμης και της μηχανικής μιας χώρας. Αλλά καθώς ο ασιατικός ''αγώνας δρόμου'' για το διάστημα ξεκινά, είναι και μια προειδοποίηση ότι κατευθυνόμαστε σε μια νέα εποχή ''διαστημικής διπλωματίας''. Αν και ο ''διαστημικός νόμος'' θα μπορούσε να εμπεριέχει όλο το σύμπαν, κοιτώντας τον νόμο και την πολιτική για το Φεγγάρι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σημείο εκκίνησης. Μέχρι τώρα, ο ''διαστημικός νόμος'' καθορίζεται κυρίως από την Εξωπλανητική Συμφωνία του 1967, του ΟΗΕ. Τα κύρια σημεία του, είναι η ειρήνη και η απαγόρευση εθνικών πιστώσεων σε ξένους πλανήτες:
- Η εξερεύνηση και η χρήση του διαστήματος πρέπει να πραγματοποιείται προς όφελος και προς το συμφέρον όλων των χωρών και θα είναι η επαρχία της ανθρωπότητας
- To διάστημα πρέπει να είναι δωρεάν για εξερεύνηση και χρήση από όλα τα κράτη
- To διάστημα δεν υπόκειται σε εθνική οικειοποίηση με κυριαρχία μέσω της χρήσης ή κατοχής , ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο
- Τα κράτη- μέλη δεν θα διαθέτουν πυρηνικά όπλα ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής σε τροχιά ή σε ουράνια σώματα ή σε σταθμό τους στο εξωτερικό διάστημα με κανέναν τρόπο
- Η Σελήνη και τα άλλα ουράνια σώματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς
- Οι αστροναύτες θα πρέπει να θεωρούνται ως οι απεσταλμένοι της ανθρωπότητας
- Τα κράτη- μέλη είναι υπεύθυνα για τις εθνικές διαστημικές δραστηριότητες οι οποίες πραγματοποιούνται από κυβερνητικές ή μη κυβερνητικές οργανώσεις
- Τα κράτη- μέλη είναι υπεύθυνα για τις ζημίες που προκαλούνται από αντικείμενα τους
- Τα κράτη- μέλη πρέπει να αποφεύγουν την ρύπανση του χώρου και τα ουράνιων σωμάτων.
Αυτός ο νόμος σύμφωνα με το Vice, είναι πολύ σημαντικός, καθώς «από τότε που μπορούμε να φτάσουμε το φεγγάρι ονειρευόμαστε να χτίσουμε βάσεις σε αυτό. Στην αρχή, φαινόταν μακρινό. Αλλά τώρα, καθώς ιδιωτικές εταιρείες αναπτύσσονται ταχύτατα μαζί με αρκετές χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Κίνα και η Ινδία αναπτύσσουν πολύ φιλόδοξα διαστημικά πλάνα, η ερώτηση για το εάν ή όχι κάποιος μπορεί νόμιμα να χτίσει στο φεγγάρι γίνεται όλο και πιο πειστική. Και μέχρι στιγμής είναι μια αναπάντητη ερώτηση».
Το περιοδικό, εντοπίζει την κόντρα μεταξύ των κρατών για εθνική κυριαρχία κυρίως στην Ασια, όπου όπως αναφέρει η γεωπολιτική κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη. «Είναι αμφίβολο ότι η Κίνα θα έχει ως στόχο μόνο το φεγγάρι», αναφέρει το Vice και στη συνέχεια παραθέτει δηλώσεις του δεύτερου επικεφαλής του τμήματος μηχανικών του διαστημικού προγράμματος της Κίνας, του Sun Huixian ο οποίος υποστηρίζει ότι «Η εξερεύνηση του διαστήματος από την Κίνα δεν θα σταματήσει στο φεγγάρι, Ο στόχος μας είναι το βαθύ διάστημα».
Επομένως λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών στην Ασία αλλά και του αυξημένου διαστημικού ενδιαφέροντος, η ερώτηση σύμφωνα με το Vice είναι το «πόσο γρήγορα θα προκαλέσει ο ένας αντίπαλος τον άλλο;» Σε μια τέτοια εμπλοκή είναι πιθανό να συμμετάσχει και η Ιαπωνία, καθώς μπορεί να χαρακτηρίσει το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας σαν μια «παράνομη ανακοίνωση εθνικής κυριαρχίας στο διάστημα», αν και όπως αναφέρεται οι πιθανότητες να δικαιωθεί είναι μικρές.
Σε μια με δύο δεκαετίες, είναι πολύ πιθανό να γίνουν ακόμη περισσότερες αποστολές στο φεγγάρι, μετά από αυτή που ετοιμάζει η Κίνα σε δύο εβδομάδες τονίζει το περιοδικό, το οποίο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να φτάσουν και ιδιωτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα «καθώς το σύμπαν δέχεται όλο και πιο πολλούς επισκέπτες, η ερώτηση για το ποιος μπορεί να το κατέχει θα επιβληθεί σύντομα».