Την τραγική εικόνα που παρουσιάζει το εμπόριο στη χώρα μας δείχνουν τα στοιχεία που έφερε στο φως η ετήσια έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).Εκρηξη κατά 76,4% των απλήρωτων υπερωριών, αύξηση κατά περίπου 16.000 των ατόμων που απασχολούνται μερικώς, αλλά και απώλειες 176.400 θέσεων εργασίας και 130.000 επιχειρήσεων, είναι ο δραματικός απολογισμός του εμπορίου στα πέντε χρόνια της οικονομικής ύφεσης.
Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί σε έναν από τους μεγαλύτερους «εργοδότες» της οικονομίας, καθώς συγκεντρώνει το 18,1% της συνολικής απασχόλησης της οικονομίας.
Το ελληνικό εμπόριο γύρισε στα επίπεδα του 1997, σύμφωνα με τα όσα σχολίασαν στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για το ελληνικό εμπόριο, οι καθηγητές και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Mία στις πέντε θέσεις εργασίας χάθηκαν την περίοδο 2008-2013 και έτσι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο αριθμός των απασχολούμενων στο εμπόριο παρέμεινε κάτω από τους 700.000, για την ακρίβεια στους 656.154.
Αναφερόμενοι στη μελέτη της ΕΣΕΕ, οι καθηγητές Απόστολος Δεδουσόπουλος και Σάββας Ρομπόλης, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, τόνισαν ότι «για να ανακτηθούν αυτές οι χαμένες θέσεις εργασίας θα χρειαστούν 20 χρόνια».
Η ίδια η έκθεση αποτυπώνει και τις ραγδαίες ανακατατάξεις στο εργασιακό καθεστώς. Την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Είναι, λοιπόν, χαρακτηριστικό ότι η μερική απασχόληση σχεδόν διπλασιάστηκε την τελευταία πενταετία.
Αποτελούσε το 2008 το 4,5% της συνολικής στο εμπόριο και το 2013 ανήλθε στο 8,2%, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 16.000 οι εργαζόμενοι που απασχολούνται για λίγες ώρες και με πενιχρούς μισθούς.
Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως η έκθεση της ΕΣΕΕ δείχνει ότι επτά στους 10 που εργάζονται με μερική απασχόληση αναζήτησαν δουλειά με πλήρες ωράριο, αλλά χωρίς επιτυχία.
Η οικονομική ύφεση έχει προκαλέσει έκρηξη και στις απλήρωτες υπερωρίες στο εμπόριο. Να σημειωθεί ότι αυτές στο διάστημα 2008-2013 έχουν αυξηθεί κατά 76,4% και οι πληρωμένες, έχουν μειωθεί κατά 53,3%.
Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν λόγο για «απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στον κλάδο του εμπορίου», λόγω «της αδυναμίας των εργοδοτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις έναντι των μισθωτών που απασχολούν, αλλά και της αδυναμίας των μισθωτών εργαζομένων να αντιδράσουν, ακόμη και σε αυθαίρετες αποφάσεις των εργοδοτών, καθώς φοβούνται μη χάσουν την εργασία τους».
Τέλος, να σημειωθεί ότι η έκθεση καταγράφει και την οριακή βελτίωση των προβλέψεων των επιχειρηματιών για την πορεία τους κατά το νέο έτος.