Η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στην προστασία της πρώτης κατοικίας για τους δανειολήπτες που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν και ανήκουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Το θέμα των πλειστηριασμών και η απαίτηση για πλήρη απελευθέρωσή τους στην οποία επιμένει η Τρόικα, κυριάρχησαν στη σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και των υπουργών Οικονομικών και Αμυνας.
Παρά την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα πριν από το Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δεν δίστασε να δηλώσει πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει τελικά συμφωνία με την Τρόικα για τους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση (για την παράταση της προστασίας), αφού αν δεν νομοθετήσει, αίρεται αυτομάτως το καθεστώς προστασίας συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που μελετά η ελληνική πλευρά προβλέπει ακατάσχετο για την πρώτη κατοικία, για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως και 180.000 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και άνω των 200.000 ευρώ για οικογένειες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με εξαίρεση όσους έχουν καταθέσεις ή επιπλέον εισοδήματα.
Εξετάζεται επίσης η πρόβλεψη τριετούς προστασίας, αν και όπως επισημαίνουν πηγές του Μαξίμου, το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επανεξετάζεται κάθε χρόνο, με δεδομένο ότι θα βελτιώνεται και η κατάσταση της οικονομίας.
Η τρόικα αρχικά ζητούσε το όριο της αντικειμενικής αξίας της προστατευόμενης πρώτης κατοικίας να είναι κάτω των 100.000 ευρώ και να ισχύει για δανειολήπτες με εισόδημα στο όριο της φτώχειας (σήμερα για τετραμελή οικογένεια με παιδιά κάτω των 14 ετών αυτό ορίζεται στις 11.986 ευρώ). Στη συνέχεια πρότεινε μεταβατικό στάδιο 6 μηνών με όριο αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ και παράλληλα να λαμβάνεται υπόψη η συνολική περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.
Στο θέμα των πλειστηριασμών και τις απαιτήσεις που προβάλλει η Τρόικα, αναφέρθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης. «Εμείς», είπε, «μιλάμε για το φτωχό και μεσαίο νοικοκυριό, αυτόν που αγωνίζεται να επιβιώσει, όχι για τον συστηματικό κακοπληρωτή που κρύβεται πίσω από τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ... Μας ενδιαφέρει η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που έχει πραγματικό πρόβλημα».
«Το πλαίσιο είναι σταθερό» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εκτίμησε ότι τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική «διότι οι αριθμοί είναι εύγλωττοι και δεν μπορεί να κολλήσει η υπόθεση σε θέματα που κατά τη γνώμη μου τίθενται κακώς, όπως είναι οι πλειστηριασμοί».