Το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα Αμυντικά Συστήματα -Η πρόταση και οι ενστάσεις που συναντά - iefimerida.gr

Το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα Αμυντικά Συστήματα -Η πρόταση και οι ενστάσεις που συναντά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη συγχώνευση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να προτείνει η κυβέρνηση στην Tρόικα. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιμείνουν να θεωρούν ως μη βιώσιμη την πρόταση για τα ΕΑΣ που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά.

Το θέμα των ΕΑΣ είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο εμπόδιο στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων και την έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 1 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει προτείνει να διατηρηθούν δύο μονάδες παραγωγής των ΕΑΣ (στο Αίγιο και το Λαύριο) με 341 εργαζομένους. Στο επιχειρηματικό σχέδιο, προκειμένου να είναι βιώσιμη η εταιρεία, προβλέπονται έσοδα 20 εκατ. ευρώ ετησίως από εξαγωγές. Επίσης, προκειμένου να ξεπεράσει τις ενστάσεις της Τρόικα για τον κύκλο εργασιών από εξαγωγική δραστηριότητα, η κυβέρνηση δέχεται να δεσμευθεί ότι εάν οι εκτιμήσεις δεν επιβεβαιωθούν σε 18 μήνες, τότε θα συρρικνώσει περαιτέρω τα ΕΑΣ, σε ένα στρατιωτικό εργοστάσιο που θα καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως θα κάνει και με την ΕΛΒΟ. Ωστόσο, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν θεωρεί ότι όσο τα ΕΑΣ έχουν και άλλη δραστηριότητα -εν προκειμένω εξαγωγική- πλην της κάλυψης των αναγκών του υπουργείου Αμυνας δεν επιλύεται το ζήτημα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που έχουν λάβει.

Ετσι, εάν η Κομισιόν επιμείνει σε αυτή τη θέση, η κυβέρνηση θα προτείνει τη συγχώνευσή των ΕΑΣ με την ΕΑΒ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα βολιδοσκόπησε τις προηγούμενες ημέρες την Τρόικα, η οποία δεν είναι επί της αρχής αντίθετη, επιφυλάχθηκε όμως να δει τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μάλλον αρνητικοί φέρονται να είναι οι τεχνικοί σύμβουλοι του Δημοσίου για τις αμυντικές βιομηχανίες. που ερωτήθηκαν από το υπουργείο Αμυνας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αυτοί υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές συνέργειες μεταξύ των δύο εταιρειών και επιπλέον αμφότερες έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Συνεπώς, η συγχώνευσή τους δεν φαίνεται να επιλύει το πρόβλημα, αλλά πιθανότατα θα περιπλέξει την αναδιάρθρωση, την οποία και οι δύο εταιρείες χρειάζονται. Επιπλέον, θα «βάλουν από το παράθυρο» την Τρόικα στην ΕΑΒ, η οποία έχει έργο (συνεργασία με Lokheed Martin) το οποίο ενδιαφέρει κι άλλους κατασκευαστές στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρόικα ΕΑΣ ΕΛΒΟ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ