Στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν με κάθε τρόπο στην Τρόικα πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ένα σχέδιο που δεν θα προστατεύει ένα μεγάλο τμήμα δανειοληπτών. Αυτή η θέση αναμένεται να επιβεβαιωθεί και σήμερα το απόγευμα στη συνάντηση που θα έχουν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης γνωρίζουν πως βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο αφού γνωρίζουν πως στην περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στην άρση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς, το μέτρο δεν θα περάσει από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ θα προκαλέσει και κοινωνική αναταραχή.Στις 18:00 η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθούν στις 18:00 στο Μέγαρο Μαξίμου και από την πλευρά του ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δώσει συνέχεια και στην πολιτική διαπραγμάτευση και θα επιμείνει ότι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα πρέπει να «κλείσει» μέχρι το τέλος του έτους και η δόση να εκταμιευθεί άμεσα. Μάλιστα αυτό αναμένεται να το μεταφέρει και στον Ζοζέ Μπαρόζο την Τετάρτη στις Βρυξέλες. Το μήνυμα του κ.Σαμαρά θα είναι πως η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και να ασχοληθεί απερίσπαστη με την ελληνική προεδρία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος καθιστά σαφές ότι «περιθώρια υποχώρησης δεν υπάρχουν εάν πρόκειται οι ρυθμίσεις να απορριφθούν στη Βουλή και να αποθαρρύνουν την κοινωνία που περιμένει θετικά μηνύματα μετά από τέσσερα χρόνια πίεσης και θυσιών». Η θέση αυτή επαναβεβαιώθηκε και σε σύσκεψη που είχε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τους στενούς του συνεργάτες, εν όψει της σημερινής συνάντησης που θα έχει με τον πρωθυπουργό.
Βούλτεψη: Το θέμα των πλειστηριασμών θα προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή
Τον κώδωνα του κινδύνου να προκληθεί κοινωνική αναταραχή, αν επιμείνει η Τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κρούει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη.
«Το θέμα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία δεν είναι ούτε τεχνοκρατικό, ούτε οικονομικό. Είναι θέμα καθαρά πολιτικό και εθνικό. Υπό τις συνθήκες που ζει η χώρα μετά από πολυετή ύφεση, ένα τέτοιο ζήτημα θα κινούσε μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Επομένως, η ανάγκη να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή υπερβαίνει το τεχνοκρατικό κομμάτι της συζήτησης» σημειώνει η κ. Βούλτεψη και προσθέτει: «Δεν μπορούμε, όμως, να δημιουργήσουμε μια γενική αναταραχή στη χώρα, επειδή υπάρχουν κάποιοι πονηροί. Αλλά αυτούς μπορούν να τους βρουν χωρίς μεγάλη φασαρία και να τους βάλουν να πληρώσουν. Έχουν αυτά τα συστήματα».
Η κ. Βούλτεψη, στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκτιμά ότι «έγινε λάθος στο αρχικό στάδιο της διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών από όποιους την έκαναν. Γιατί δεν ξέκοψαν από την αρχή στην Τρόικα ότι αυτό έχει να κάνει με την εθνική μας ασφάλεια, την ηρεμία και την αποτροπή ενός νέου εθνικού διχασμού».
Ρήγας: Προστασία πρώτης κατοικίας για άλλα δύο χρόνια
«Στη συγκυρία που βρισκόμαστε, πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε ρύθμιση που προστατεύει απόλυτα και χωρίς αστερίσκους την πρώτη κατοικία των ανθρώπων που αποδεδειγμένα δεν μπορούν, εξαιτίας της κρίσης και της μείωσης των εισοδημάτων, να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά δάνεια που έχουν πάρει... Χωρίς να έχουμε προσδιορίσει με ακρίβεια το χρόνο, λέω να προστατευθεί για ακόμα δύο χρόνια και μετά να το ξαναδούμε, ανάλογα τις συνθήκες που επικρατούν» δήλωσε για τους πλειστηριασμούς ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας στον ΒΗΜΑ FM.
Συμπλήρωσε, όμως, πως «αυτός που μπορεί να πληρώσει τα δάνειά του και δεν το κάνει, δεν έχουμε ανάγκη να τον προστατεύσουμε. Διότι τότε, δεν θα προστατεύσουμε αυτόν που έχει πραγματικά ανάγκη. Επιπλέον, θα λοιδορήσουμε και θα προσβάλλουμε για μία ακόμη φορά τους οκτώ στους δέκα, δηλαδή αυτούς που με πόνο στην καρδιά και στην τσέπη καταφέρνουν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους».
Πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα
Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και ιδιαίτερα στο ζήτημα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
«Οι συζητήσεις για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, γίνονται πάνω στα ερείπια μιας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που έχει βυθίσει τους πολίτες στη φτώχεια και την απόγνωση» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η «'διαπραγμάτευση' [πρέπει] να αφορά στην ίδια την ουσία της ασκούμενης πολιτικής».
«Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης ενεθάρρυναν την επιμονή της τρόικας στη λανθασμένη πολιτική της άδικης λιτότητας, που δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση» τονίζει η ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή» η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, και υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται μία ισχυρή επαναδιαπραγμάτευση».
Κομισιόν: Δεν απαιτούμε πλήρη άρση του μορατόριουμ
Ο Σάιμον Οʼ Κόνορ, εκπρόσωπος τύπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Όλι Ρεν διευκρίνισε ότι η Τρόικα δεν απαιτεί πλήρη άρση του μορατόριουμ, αλλά μεταρρύθμιση του υφιστάμενου καθεστώτος, ώστε να προστατεύει όσους πολίτες είναι πραγματικά ευάλωτοι, καθώς σήμερα το χρησιμοποιούν «και όσοι δεν έχουν ανάγκη, οι οποίοι απλώς σταματάνε να πληρώνουν».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια του σημερινού τακτικού μπρίφινγκ της Κομισιόν, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι η κατάχρηση του συστήματος καθυστερεί την εξυγίανση των τραπεζών και υπονομεύει την προσπάθεια αποκατάστασης των γραμμών ρευστότητας και πίστωσης προς την οικονομία, τα νοικοκυριά και «κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».