Δύο γεγονότα, με απόσταση ελάχιστων ημερών μεταξύ τους, αλλά και τόσο διαφορετικά ως προς τη σημειολογία τους. Ο οίκος αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα στη βαθμίδα Caa3 από C που ήταν από τον Μάιο του 2012, αλλά οι δανειστές -μέσω της τρόικας, εξακολουθούν να τραβούν το σχοινί.
Αυτά τα δύο αντικρουόμενα δεδομένα, συνθέτονται στη σημερινή ανταπόκριση του Guardian από την Αθήνα. Με τον εύγλωττο τίτλο «Η Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα, αλλά οι δανειστές ξινίζουν τα μούτρα τους», η βρετανική εφημερίδα μεταφέρει το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων, αλλά και των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα.
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά «οι δύο πλευρές είναι στα μαχαίρια και οι σχέσεις τους έχουν πιάσει πάτο. Αυτή η αυξανόμενη αψιμαχία φάνηκε από την πρώτη στιγμή και οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν φαίνεται να μπορούν να γεφυρωθούν άμεσα. Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, δηλωτικές της κατάστασης «δεν έχουμε λύσει τα ζ«ητήματα. Έχουμε διαφορές σε 2-3 ζητήματα που έχουν να κάνουν με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Πάντως, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, θα επανέλθουν αμφότερες οι πλευρές στο τραπέζι των συζητήσεων.
Για την Ελλάδα, αναφέρει ο Guardian, η είδηση της αναβάθμισης από την Moody's, ήταν μια σπάνια, καλή είδηση. Παρά την ένταση με την τρόικα, η «εύθραυστη» (όπως την χαρακτηρίζει) κυβερνητική πλειοψηφία, είδε αυτή την κίνηση ως μια ώθηση, καθώς έχει δεσμευτεί ότι θα επιστρέψει στις αγορές το επόμενο έτος.
Η Moody's διαβλέπει επιτυχία του κυβερνητικού προγράμματος και θεωρεί πως μπορεί να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα και το 2014, σύμφωνα με το πρόγραμμα προσαρμογής. Και σημειώνει πως -βάσει του προϋπολογισμού- ο στόχος για το έλλειμμα είναι εφικτός.
Παρά ταύτα, οι δανειστές αντιδρούν και αρνούνται -επί του παρόντος- τη δόση ενίσχυσης στην Ελλάδα. Τούτο, όπως σημειώνει ο Guardian, αυξάνει την πίεση, δεδομένου ότι στη χώρα υπάρχει ένα πολιτικό σκηνικό φρενίτιδας. Οι κυβερνητικοί βουλευτές απειλούν να μην ψηφίσουν το μέτρο για τους πλειστηριασμούς των κατοικιών, οι μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο παραμένουν ένα σημαντικό πρόβλημα, οι δε διαρροές από το τραπεζικό σύστημα είναι δεδομένες.
Οπως σημειώνει ένας Ελληνας τραπεζίτης στην εφημερίδα, διατηρώντας όμως την ανωνυμία του, «η τρόικα φαίνεται να είναι αρκετά δογματική. Είναι σαν να ζητούν μεταρρυθμίσεις, εις το όνομα των μεταρρυθμίσεων, αν και γνωρίζουν πως αυτές δεν γίνεται να περάσουν».
Η εφημερίδα σημειώνει και την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ για τις μεταρρυθμίσεις που ζητάει η τρόικα και καταλήγει «με μια λεπτή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η αψιμαχία με τους δανειστές, δημιουργεί για άλλη μια φορά, φημολογίες γύρω από την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα».