Κάποτε ήταν η πρώτη επιλογή για την επένδυση χρημάτων. Τώρα, με τη μεγάλη βουτιά των τελευταίων χρόνων στις αξίες των ακινήτων, διαμερίσματα και επαγγελματικοί χώροι γίνονται «βραχνάς» για τους ιδιοκτήτες. Για αυτό φτάνουν στο σημείο να τα πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές, αρκεί να απαλλαγούν από τους φόρους. Ακόμη και για μόλις 5.000 ευρώ.
Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, με ολόκληρες γειτονιές όπου τα μισά και πλέον διαμερίσματα των πολυκατοικιών είναι άδεια. Τα πωλητήρια έχουν πολλαπλασιαστεί με τους ιδιοκτήτες να προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν ακόμη και σε τιμές που προκαλούν σοκ.
Οπως αναφέρει η «Ημερησία» σε σχετικό ρεπορτάζ, τους τελευταίους μήνες έχει «πέσει» και το φράγμα των 10.000 ευρώ για την αγορά ενός διαμερίσματος και αυξάνονται οι αγγελίες για πωλήσεις ακόμη και κάτω από 5.000 ευρώ! Οσο δηλαδή κοστίζει για ένα χρόνο η ενοικίαση διαμερίσματος με 400 ευρώ το μήνα.
Ακόμη όμως και για τόσο χαμηλές τιμές δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι και τα σπίτια μένουν απούλητα για μήνες. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις όπου σπίτια των 10.000 ευρώ βγαίνουν σε... προσφορά με μείωση τιμών 50%.
Το 2005, όπως επισημαίνει η Ημερησία, στα 100 ευρώ περιουσίας των Ελλήνων τα 85 είχαν επενδυθεί σε ακίνητα, 10 σε αποταμιεύσεις και 3,5 ευρώ σε μετοχές. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, το 2006, 80% των Ελλήνων είχε πρώτη κατοικία και σχεδόν ένας στους 5 είχε και δεύτερο, εξοχικό σπίτι. Σήμερα η ιδιοκατοίκηση έχει υποχωρήσει στο 75% εξαιτίας των μαζικών πωλήσεων ακινήτων και της επιστροφής στο νοίκι.
Οι αγγελίες που ακολουθούν είναι πραγματικές, έχουν αλιευθεί από κτηματομεσιτικά γραφεία και καταγράφουν την δραματική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες. Πρόκειται για σπίτια 30 - 50 ετών τα οποία, πάντως, βρίσκονται σε καλή κατάσταση και με ελάχιστα χρήματα μπορούν να ανακαινιστούν. Σύμφωνα, λοιπόν, με σημερινές αγγελίες:
Κατά κύριο λόγο, οι ιδιοκτήτες που θέλουν να πουλήσουν αγόρασαν σπίτια στη δεκαετία του '70. Η περιουσία αυτή ενοικιάζονταν και προσέφερε ένα καλό εισόδημα ενώ με την σχεδόν μηδενική φορολόγηση των ακινήτων μέχρι το 2009, έμεναν αρκετά χρήματα από τα ενοίκια.
Η μεγάλη κρίση στην κτηματαγορά έφερε χιλιάδες άδεια διαμερίσματα και μεγάλη υποχώρηση των τιμών. Στην πλήρη κατάρρευση συνέτεινε και η δραματική αύξηση της φορολογίας η οποία έχει οκταπλασιαστεί από το 2009 και μετά. Με το μόνιμο φόρο που έρχεται από το 2014, κανείς δεν θέλει να είναι ιδιοκτήτης σπιτιού που παραμένει κλειστό και δεν αποφέρει εισόδημα.
Μάλιστα, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει πλέον και για τα νεόδμητα σπίτια. Υπάρχουν περιοχές στην Αττική ή την επαρχία όπου η τιμή πώλησης ξεκινά κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ. Μάλιστα, πολλοί εργολάβοι οικοδομών, επισημαίνουν ότι αναγκάζονται να πωλούν ακόμη και κάτω από το κόστος το οποίο προσδιορίζουν, μαζί με την αξία του οικοπέδου στα 1.000 με 1.200 ευρώ/τ.μ.