Το κλισέ είναι πως πρόκειται για την «πιο ευτυχισμένη ημέρα» της ζωής ενός ζευγαριού. Θα ακολουθήσουν όμως κι άλλες τέτοιες μετά από το γάμο; Ενα τεστ έρχεται να δώσει την απάντηση, καθώς προβλέπει το αν οι νιόπαντροι θα μείνουν μαζί, ή αν σύντομα θα ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους.
Οι επιστήμονες βρήκαν ένα νέο τρόπο με τον οποίο πιστεύουν ότι μπορούν να «διαγνώσουν» το αν ο γάμος θα κρατήσει. Η έρευνα βασίζεται στην υποσυνείδητη αντίδραση σε μία φωτογραφία του συντρόφου. Οσοι αποκρίνονται ενστικτωδώς αρνητικά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να δυστυχήσουν στη σχέση τους στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.
Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Τζέιμς ΜακΝάλτι του Florida State University εξήγησε στο BBC ότι το τεστ μετρά τα πραγματικά συναισθήματα των νεόνυμφων, αυτά που πολλές φορές κρύβουν ακόμη κι από τον εαυτό τους. Η ομάδα του πήρε συνέντευξη από 135 ζευγάρια που μόλις είχαν παντρευτεί. Αρχικά οι ερευνητές τους ζήτησαν να αξιολογήσουν το γάμο τους ως καλό, κακό, ικανοποιητικό ή μη. Στη συνέχεια μέτρησαν τις ενστικτώδεις αντιδράσεις τους για το έτερον ήμισυ με το «τεστ αγάπης».
Για τις ανάγκες του, έδειχναν στο έναν φωτογραφία του άλλου για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Μετά έπρεπε να απαντήσουν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν για το αν οι λέξεις σπουδαίο, εκπληκτικό, απαίσιο και τρομακτικό είχαν αρνητική ή θετική έννοια.
Η ταχύτητα με την οποία απαντούσαν είναι ενδεικτική για τα πραγματικά τους συναισθήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Θεωρητικά, μετά από μία φευγαλέα ματιά στη φωτογραφία του συντρόφου, ο νιόπαντρος είναι σε θετική ή αρνητική διάθεση. Αν ισχύει το πρώτο, τότε αναγνωρίζει τις θετικές λέξεις πιο γρήγορα από ότι τις αρνητικές και το αντίστροφο.
Η ομάδα επανεξέταζε τα ζευγάρια κάθε έξι μήνες επί τέσσερα χρόνια. Διαπίστωσαν πως εκείνοι που είχαν αρνητική ενστικτώδη αντίδραση είχαν περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν σε μία από τις μεταγενέστερες εξετάσεις πως ήταν δυστυχισμένοι στο γάμο τους, ή είχαν χωρίσει κιόλας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το τεστ μετρά την παρουσία ή την απουσία αρνητικών συναισθημάτων. Το κακό είναι πως η ομάδα δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί το τεστ δεν έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό προκειμένου να... προλάβει έναν αποτυχημένο γάμο.