Συνάντηση Βενιζέλου - Χέιγκ στο Λονδίνο: Επί τάπητος Ελληνική προεδρία, επενδύσεις και Κυπριακό [εικόνες&βίντεο] - iefimerida.gr

Συνάντηση Βενιζέλου - Χέιγκ στο Λονδίνο: Επί τάπητος Ελληνική προεδρία, επενδύσεις και Κυπριακό [εικόνες&βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις προτεραιτότητες της Ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Γουίλιαμ Χέιγκ. Εκτός από την Ελληνική προεδρία οι δύο υπουργοί συζήτησαν για πάνω από μιάμιση ώρα για τις βρετανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, το Κυπριακό και μία σειρά από διεθνή θέματα, όπως η Συρία, η Λιβύη κ.α.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Βενιζέλο στις άμεσες επενδύσεις της Βρετανίας στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είπε, είναι «ο τομέας της ενέργειας στον πάρα πολύ κρίσιμο τομέα της έρευνας των υδρογονανθράκων και της μελλοντικής εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων», ενώ έντονη είναι η βρετανική παρουσία και μέσω της στενής συνεργασίας του ΤΑΡ, δεδομένου ότι βασικός εταίρος του ΤΑΡ είναι η BP, εταιρεία βρετανικών συμφερόντων.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην χρηματοοικονομική συνεργασία των δύο χωρών λέγοντας πως «λαμβάνοντας υπόψη ότι στον χρηματοοικονομικό τομέα η Βρετανία παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο, είναι σημαντικό η βρετανική κυβέρνηση να γνωρίζει από πρώτο χέρι ποια είναι η κατάσταση στην Ελληνική οικονομία και ποιες είναι οι στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης μας. Στην Ελλάδα υπάρχει μια κυβέρνηση που είναι σταθερή και που αγωνίζεται να βγάλει την χώρα από την κρίση, αλλά θέλει και την στήριξη των εταίρων της».

Αναφορικά με το θέμα της τραπεζικής ένωσης της Ε.Ε. ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «μιλάμε και για την προστασία των καταθέσεων, για τον πανευρωπαϊκό μηχανισμό προστασίας των καταθέσεων προκειμένου να μην έχουμε δραματικές ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών στον τραπεζικό τομέα».

Όσον αφορά το Κυπριακό οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο κυπριακός λαός και πως τόσο η κυβέρνηση της Βρετανίας ως μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις όσο και η κυβέρνηση της Ελλάδος θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης.

Το Κυπριακό, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι ένα διεθνές πρόβλημα «που πρέπει να λυθεί δίκαια μέσα από ένα βιώσιμο σχήμα το οποίο θα είναι σύμφωνο με τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και σύμφωνο με το κοινοτικό κεκτημένο. Γιατί η κυπριακή δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και γιατί η λύση πρέπει να μπορεί να γίνει αποδεκτή μέσω δημοψηφίσματος από τις δύο κοινότητες στο νησί. Χωρίς δημοψήφισμα και χωρίς λαϊκή έγκριση δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες του προέδρου Αναστασιάδη αλλά αφετηρία και τέρμα των πρωτοβουλιών είναι η αποδοχή από τον Κυπριακό λαό μέσω δημοψηφίσματος».

Συνάντηση Βενιζέλου - Χέιγκ στο Λονδίνο: Επί τάπητος Ελληνική προεδρία, επενδύσεις και Κυπριακό [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 0
Συνάντηση Βενιζέλου - Χέιγκ στο Λονδίνο: Επί τάπητος Ελληνική προεδρία, επενδύσεις και Κυπριακό [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ