Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών παραμένει παρανόμως κλειστό εξαιτίας μίας μικρής μειοψηφίας, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας και αφού επανέλαβε ότι διάλογος με κλειστά Πανεπιστήμια δεν γίνεται, έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Πολιτεία δεν εκβιάζεται ούτε συναλλάσσεται.
Σε δήλωσή του μετά την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων για συνέχιση της απεργίας σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατήγγειλε ότι μία μικρή μειοψηφία κρατά σε ομηρία τα Ιδρύματα, φοιτητές, καθηγητές και την πλειοψηφία των υπόλοιπων υπαλλήλων.
Κατηγόρησε επίσης το ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ότι «εξαφάνισαν» την κάλπη στη Γενική Συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ προκειμένου να εκβιάσουν αποφάσεις δια βοής.
Διάλογος με το ΕΚΠΑ κλειστό δεν γίνεται, υπογράμμισε για μία ακόμη φορά, στέλνοντας σαφές και αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Πολιτεία ούτε συναλλάσσεται ούτε εκβιάζεται.
Προηγήθηκε η απόφαση των διοικητικών σε Μετσόβιο και Καπαδιστριακό για συνέχιση της απεργίας τους, με τον κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου να είναι πιο κοντά από ποτέ. Συγκεκριμένα οι διοικητικοί υπαλληλοι των δύο ΑΕΙ αποφάσισαν κατά τη διάρκεια των συνελεύεσεών τους να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή και σε 48ωρη από τη Δευτέρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τέσσερις Σχολές του ΕΜΠ (Πολιτικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι, Μηχνολόγοι, Ναυπηγοί) γίνονται κανονικά τα μαθήματα, ενώ την επόμενη Τρίτη αν δεν λήξουν οι καταλήψεις και σε άλλες Σχολές (Χημικοί Μηχανικοί, ΣΕΜΦΕ), θα χαθεί το εξάμηνο.
Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας είχε θέσει ως χρονικό όριο για να μη χαθεί το εξάμηνο, να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο με τη νέα απόφαση των διοικητικών και η αρχή της επόμενης εβδομάδας θα βρει τα Ιδρύματα κλειστά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αρβανιτόπουλος θα έχει τη Δευτέρα νέα συνάντηση με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΜΠ σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.
Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την εξεταστική
Εν τω μεταξύ, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας με την οποία -μεταξύ άλλων- δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές των ΑΕΙ, να εξεταστούν κατά την εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου του 2014, σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξαρτήτως εάν αυτά έχουν διδαχθεί το χειμερινό ή το εαρινό εξάμηνο.
Με δεδομένο ότι στις τροπολογίες δεν γίνεται ξεχωριστή επί των άρθρων συζήτηση (στη συγκεκριμένη τροπολογία, έντεκα διαφορετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονταν σε ένα άρθρο), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν "παρών" στηρίζοντας τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε διαμαρτυρόμενη για τη διαδικασία, ενώ αρνητικές ψήφους έδωσαν και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.
Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σημείωσε πως για την κυβέρνηση, η υπερψήφιση της τροπολογίας αφορά «και το ζήτημα του να ανοίξουν τα πανεπιστήμια», καλώντας όλους «να στείλουμε ένα μήνυμα πως όλοι συμφωνούμε στο διάλογο για το άνοιγμα των πανεπιστημίων».
«Το θέμα που εισάγεται με την τροπολογία», επεσήμανε στην ομιλία του ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Γκιουλέκας, «δεν έχει να κάνει με το τρέχον εξάμηνο και με το αν θα χαθεί ή όχι», καθώς «θα πρέπει να σταματήσει η απεργία για να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα μέσα στο νόμιμο πλαίσιο να κερδηθεί αυτό το εξάμηνο».
«Όπως πέρυσι ο υπουργός Παιδείας είπε ότι οι επί πτυχίω του 2013, θα μπορούν να δώσουν και το Φεβρουάριο, αλλά και τον Ιούνιο όλα τα μαθήματα», διευκρίνισε, «έτσι και με τη σημερινή τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα να το κάνουν αυτό, όλοι οι φοιτητές, για όλα τα μαθήματα, από όλα τα εξάμηνα, προκειμένου να συντμήσουμε όσο μπορούμε τη διάρκεια παραμονής κάποιου στο χώρο του πανεπιστημίου. Να μπορεί εκείνος που είναι προετοιμασμένος, να πάρει το πτυχίο του για να μπορέσει να πάει παρακάτω...».
Κατά τα άλλα, αρκετή συζήτηση υπήρξε για την επισύναψη της τροπολογίας σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως επίσης και για την ίδια την νομοτεχνική της κατάστρωσή (ένα άρθρο με έντεκα παραγράφους) που συγκέντρωσαν τα πυρά της αντιπολίτευσης και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και προκάλεσε και τη δυσφορία του ΠΑΣΟΚ.