Απομυθοποίηση των μύθων -Τι είναι το σεξ για τους απλούς ανθρώπους - iefimerida.gr

Απομυθοποίηση των μύθων -Τι είναι το σεξ για τους απλούς ανθρώπους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως έθνος είμαστε γοητευμένοι από το σεξ και όλοι θέλουμε να γνωρίζουμε αν η σεξουαλική μας ζωή είναι «φυσιολογική». Είναι εκπληκτικά δύσκολο όμως να προσδιοριστεί αυτό, επειδή οι ιστορίες των μέσων ενημέρωσης έχουν την τάση να επικεντρώνονται σε πιο εντυπωσιακά θέματα και πολλοί άνθρωποι διστάζουν να μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες με άλλους. Είμαστε ευάλωτοι λόγο του μύθου ότι μπορούμε, και πρέπει, να έχουμε την τέλεια σεξουαλική ζωή. Ο μύθος αυτός διαμορφώνει τις προσδοκίες μας και να μας αφήνει συχνά ανικανοποίητους. Προτάσεις αξιόπιστων στοιχείων είναι πολύ σημαντικό βάλουν τα γεγονότα στην θέση τους.

Τρεις διαφορετικές έρευνες σεξουαλικής στάσης και τρόπου ζωής (Natsal) κατέγραφαν τάσεις σεξουαλικής συμπεριφοράς στην Βρετανία από το 1990 έως το 2010. Μέσα στο διάστημα αυτό είχαν συλλέξει στοιχεία για πάνω από 46.000 διαφορετικά άτομα και τώρα παρέχουν την πιο αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά και τη σεξουαλική υγεία στη Βρετανία. Τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης έρευνας - Natsal-3 - υπό του London School of Hygiene & Tropical Medicine, UCL και NatCen Social Research, μόλις δημοσιεύθηκαν. Στην Natsal-3, επεκτάθηκε το εύρος ηλικίας έως τα 74 έτη (στην Natsal-2 ήταν 44). Επίσης επεκτάθηκε η εστίαση σε θέματα όπως η υγεία και η ευημερία σε σχέση με τη σεξουαλικότητα. Αυτό, επέτρεψε να διερευνηθεί πώς η υγεία και οι σχέσεις επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή.

Τα δεδομένα της έρευνας Natsal δείχνουν ότι κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών υπήρξε μια μείωση στο πόσο συχνά οι άνθρωποι κάνουν σεξ, από πέντε φορές το μήνα το 1990, στις τρεις φορές το 2010. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι όλο και λιγότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε σχέσεις, αλλά ακόμα και στις σχέσεις πια κάνουν σεξ λιγότερο συχνά. Η τάση αυτή εξηγείται καλύτερα με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, και το αυξημένο στρες της σύγχρονης ζωής.

Η υγεία μας μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σεξουαλική μας ζωή. Η έρευνα Natsal-3 δείχνει ότι ένα στα έξι άτομα που έχουν μια πάθηση, επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή τους. Εκείνοι με κακή κατάσταση υγείας είναι λιγότερο πιθανό να έχουν κάνει σεξ πρόσφατα και να είναι σεξουαλικά ικανοποιημένοι, ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη η ηλικία τους και το αν έχουν ή όχι κάποιον σύντροφο. Η κακή υγεία δεν είναι απαραίτητο να σημάνει το τέλος μιας δραστήριας και ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι μόνο το ένα τέταρτο των ανδρών και το ένα πέμπτο των γυναικών που λένε ότι έχουν μια κατάσταση υγείας που έχει επηρεάσει τη σεξουαλική τους ζωή, ζήτησαν βοήθεια ή συμβουλές από έναν επαγγελματία. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με ακάλυπτες ανάγκες.

Τα σεξουαλικά προβλήματα είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των απλών σεξουαλικών σχέσεων. Περίπου το ήμισυ των γυναικών και οι τέσσερις στους δέκα άνδρες αναφέρουν πρόσφατο σεξουαλικό πρόβλημα, με την έλλειψη ενδιαφέροντος να είναι το πιο κοινό. Οι νέοι δεν απαλλάσσονται από την εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων. Μία στις δέκα γυναίκες ηλικίας 16 με 24 ετών δηλώνουν δεν απολαμβάνουν το σεξ και ένας στους δέκα νέους άνδρες λένε ότι δεν ενδιαφέρονται. Μερικά πράγματα γίνονται πιο εύκολα με την ηλικία - καθώς μεγαλώνουν, οι γυναίκες τείνουν να αντιμετωπίζουν λιγότερο άγχος στην καθημερινή τους ζωή και οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να έρθουν σε οργασμό πολύ γρήγορα. Αλλά πράγματα όμως γίνονται πιο δύσκολα - μεγαλύτερες γυναίκες αναφέρουν συχνότερη κολπική ξηρότητα και οι άνδρες βιώνουν δυσκολία στην διατήρηση στύσης. Παρά το γεγονός ότι τα σεξουαλικά προβλήματα είναι κοινά, μόνο ένα στα δέκα άτομα αναφέρουν δυσφορία και γι 'αυτό είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η προσωπική σημασία των προβλημάτων σε κάθε άτομο.

Λίγοι απολαμβάνουν την τέλεια σεξουαλική σχέση. Περίπου το ένα τέταρτο των ανδρών και των γυναικών λένε ότι δεν μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα στο σεξ με τον σύντροφό τους. Σχεδόν ένας στους δέκα δεν έχουν τις ίδιες σεξουαλικές προτιμήσεις και αντιπάθειες. Ένας στους πέντε έχουν έναν σύντροφο ο οποίος έχει βιώσει δυσκολίες κατά το τελευταίο έτος, και το ποσοστό αυτό αυξάνεται με την ηλικία, ιδίως στις γυναίκες.

Η Natsal-3 χρησιμοποιεί ένα νέο σύστημα μέτρησης ώστε να καταλήξει σε ένα σύνθετο αποτέλεσμα της σεξουαλικής λειτουργίας. Το νέο μέτρο λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα σεξουαλικά προβλήματα, αλλά και την σχέση στην οποία συμβαίνουν και το βαθμό της προσωπικής αγωνίας και δυσαρέσκειας. Χρησιμοποιώντας αυτή τη σύνθετη βαθμολογία, βρέθηκε ότι τα άτομα με κατάθλιψη και κακή γενική υγεία είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλή σεξουαλική λειτουργία. Βρέθηκε επίσης μια ισχυρή σχέση μεταξύ της χαμηλής σεξουαλικής λειτουργίας και της διάλυση μίας σχέσης και την δυστυχία σε μια σχέση.

Όπως φαίνεται, επειδή λίγοι έχουν την τέλεια σεξουαλική ζωή είναι πιο υγιεινό να ορίσουμε ως στόχο μια αρκετά καλή για εμάς. Από την άλλη, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν αναζητούν βοήθεια, ακόμη κι αν θα μπορούσαν να επωφεληθούν πολύ από κάτι τέτοιο. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους στην χρήση υπηρεσιών και βοήθειας που χρειάζονται, και, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να παρέχουμε καλή ποιότητα συμβουλών και θεραπείας. Πρέπει, επίσης, να αφιερωθεί περισσότερος χρόνος στην εκπαίδευση των νέων, έτσι ώστε να ξεκινούν με ρεαλιστικές προσδοκίες, και έτσι ώστε να μάθουν ότι το σεξ είναι για τις σχέσεις και οι σχέσεις είναι θέμα σεβασμού.

Μπορείτε να βρείτε την έρευνα εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Υγεία Επιστήμη σεξ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ