Wall Street Journal: Τι μάθαμε από τους Ελληνες και το χρέος τους - iefimerida.gr

Wall Street Journal: Τι μάθαμε από τους Ελληνες και το χρέος τους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα συμπεράσματα που μπορούν να αποκομισθούν από την ελληνική κρίση χρέους και την παρέμβαση του ΔΝΤ αναλύει η Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει πως θα αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης των υπερχρεωμένων χωρών.

«Το κυβερνητικό χρέος, έχει δέσει τις μοίρες των χωρών και των τραπεζών στην Ευρωζώνη, από την αρχή της κρίσης. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η μεγαλύτερη που έχει γίνει για κυρίαρχο κράτος, καθυστέρησε για δύο χρόνια μέχρι την άνοιξη του 2012, επειδή οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν ήταν έτοιμες να απορροφήσουν τις απώλειες που εμπεριέχονταν, όπως παραδέχθηκε το ίδιο το ΔΝΤ. Κατά την καθυστέρηση, το πακέτο διάσωσης το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη κατευθυνόταν στην πλήρη αποπληρωμή των δανειστών του ιδιωτικού τομέα, το οποίο ήταν ένας κακός τρόπος για να ξοδευτεί το δημόσιο χρήμα», υποστηρίζουν παράγοντες του ΔΝΤ σύμφωνα με την WSJ.

Η αμερικανική εφημερίδα, αναφέρεται στην μόνιμη αντιπαράθεση του ΔΝΤ με την Ευρωζώνη σχετικά με το γρήγορο «κούρεμα.» του χρέους και την προσπάθεια ανάπτυξης, επισημαίνει πως «την ίδια στιγμή που οι χώρες της Ευρωζώνης σέρνονται έξω από την κρίση και δεν φαίνεται πως θα υπάρξει και άλλη οικονομική ''έκρηξη'', οι ανησυχίες για τα μεγάλα χρέη και την στάση του ΔΝΤ απέναντι τους, είναι απίθανο να φύγουν».

Για το ίδιο θέμα, μιλά και ο καθηγητής Gulati του πανεπιστημίου Duke στην Wall Street Journal, ο οποίος υποστηρίζει: «Η διαφωνία αυτή, είναι ένα παράγωγο όλων όσων έγιναν στην Ευρωζώνη και ειδικότερα στην Ελλάδα. Το ΔΝΤ παρασύρθηκε στο να χρηματοδοτήσει ένα κομμάτι του ελληνικού πακέτου διάσωσης, αν και φαινόταν ξεκάθαρα πως το χρέος δεν ήταν βιώσιμο. Εχουν αποφασίσει ότι δεν θα το ξανακάνουν. Οι εκθέσεις του ΔΝΤ, προειδοποιούν τους Ευρωπαίους, πως το Ταμείο δεν θα ξαναδώσει εύκολα και άλλη βοήθεια για να τους σώσει».

Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρεται και στην αντίθετη άποψη, αυτή των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, οι οποίες είναι φανατικά κατά του «κουρέματος» στο χρέος και θεωρούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ως «μια ξεχωριστή και μοναδική εξαίρεση».

Το δημοσίευμα κλείνει με την εκτίμηση του καθηγητή Gulati, ο οποίος υποστηρίζει πως «σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό ότι η συνεχιζόμενη αντίθεση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης στο καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας, θα ''σκοτώσουν'' τα σχέδια του ΔΝΤ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει το φάντασμα και άλλων οικονομικών κρίσεων», υποστηρίζει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ