Ανεξέλεγκτη μοιάζει η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι οι φορολογούμενοι έχουν ξεπεράσει τα όρια της φοροδοτικής τους ικανότητας. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τον Οκτώβριο οι οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ ευρώ και έτσι από την αρχή του έτους έχουν φτάσει στα 7,3 δισ ευρώ και έχουν προστεθεί στα 53,4 δισ ευρώ των παλαιότερων οφειλών, δημιουργώντας ένα "εκρηκτικό" κοκτέιλ σχεδόν 61 δισ ευρώ!!!!
Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι οι οφειλές αφορούν κυρίως στις δόσεις του φόρου εισοδήματος, στις δόσεις του ΦΑΠ αλλά και σε πρόστιμα φορολογικών παραβάσεων.
Όσον αφορά στο πόσα μπορούν να εισπραχθούν από αυτά, η εκτίμηση του Χ. Θεοχάρη ότι είναι εισπράξιμο το 25%, δηλαδή περίπου 15 δισ ευρώ, είναι μάλλον αισιόδοξη, καθώς οι εκτιμήσεις της Ομάδας Κρούσης του Χ. Ράιχενμπαχ κατεβάζουν τον πήχη στα περίπου 8 δισ ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι με τη συμπλήρωση του 10μήνου το υπουργείο Οικονομικών έχει εισπράξει 1,246 δισ ευρώ από τις παλαιές οφειλές έναντι μνημονιακού στόχου 1,9 δισ ευρώ έως το τέλος του έτους, ενώ από τις νέες οφειλές έχει εισπραχθεί το 16,7% έναντι ετήσιου μνημονιακού στόχου 24,5%.
Κι ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν χτυπήσει «κόκκινο», οι έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Στις μεγάλες επιχειρήσεις ολοκληρώθηκαν 243 τακτικοί έλεγχοι και ο ετήσιος στόχος των 596 ελέγχων φαντάζει όνειρο απατηλό. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και στα άτομα μεγάλου πλούτου, καθώς ολοκληρώθηκαν μόλις 378 έλεγχοι έναντι ετήσιου μνημονιακού στόχου 910!!!
Το... κερασάκι στη τούρτα είναι ότι παρά τις απειλές και τις προειδοποιήσεις, το 25% των υπόχρεων υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ εξακολουθούν να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το υπουργείο Οικονομικών.
Με αυτά και με αυτά, ο ΟΟΣΑ εμφανίζεται ακόμα πιο σκληρός από το ΔΝΤ και στο πλαίσιο των συστάσεων του για τη φορολογία και τη φοροδιαφυγή συστήνει τη κατάργηση όσων απαλλαγών και εξαιρέσεων έχουν απομείνει, την απάλειψη του χαμηλού ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, τη κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων.