Ενα από τα «καυτά» θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης σχηματισμού των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες, είναι η Ελλάδα και συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίο η Γερμανία θα στηρίξει της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της χώρας, αλλά και συνολικά την μείωση των υψηλών χρεών σε χώρες της Ευρωζώνης.
Στην προγραμματική συμφωνία της Ανγκέλα Μέρκελ με τον Πέερ Στάινμπρουκ, υπογραμμίζεται πως η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει σε εταιρική βάση τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, ενώ ιδιαίτερη βάση θα δοθεί στη «συνέχιση και ανάπτυξη» της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και στο δίκτυο των ελληνικών και γερμανικών δήμων και περιφερειών, αναφέρει η Deutsche Welle.
Παράλληλα, στην προγραμματική συμφωνία αναφέρεται πως θα στηριχθεί η δημιουργία ενός Ελληνογερμανικού δικτύου νεολαίας με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, προσπάθεια η οποία θα στηριχθεί μέσα από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Πέραν αυτού θα προωθηθεί η καθιέρωση του «πετυχημένου γερμανικού μοντέλου της δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης». σε άλλες χώρες. Ας σημειωθεί ότι ένα πιλοτικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει αυτό το μήνα στην Αθήνα και στην Κρήτη.
Ποιες θα είναι οι κινήσεις για τα υψηλά χρέη στην Ευρωζώνη
Ιδιαίτερη μνεία στην προγραμματική συμφωνία, γίνεται και στην Ευρώπη και στο πως θα ήθελε να την διαμορφώσει η Γερμανία, με την DW να επισημαίνει πως θα η Γερμανία θα επιδιώξει έναν καλύτερο και ποιο δεσμευτικό συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης.
Η συμφωνία προβλέπει πως θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να μειωθούν τα υψηλά χρέη των χωρών της Ευρωζώνης, ωστόσο η δανειακή βοήθεια από ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης θα αποτελεί τελευταία λύση ανάγκης και θα παρέχεται «όταν κινδυνεύει η σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολο της». Η βοήθεια θα δίνεται, μόνον με αυστηρούς όρους, δηλαδή με μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης εκ μέρους των χωρών που προσφεύγουν στο μηχανισμό, και με βασική προϋπόθεση να παρουσιάζεται σχέδιο για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.