Είναι η χώρα που αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό όσων αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία. Οσων ελπίζουν ότι η ως τώρα ζωή τους δεν τους αρμόζει και είναι ικανοί να τα αφήσουν όλα πίσω τους για μια νέα αρχή. Οι Η.Π.Α με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο σε καλούν να σταθείς μόνος σου απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο.
Αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει από διάφορες λεπτομέρειες της καθημερινότητας στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Από τον κακόβουλο ανταγωνισμό που καιροφυλακτεί ανάμεσα σε συνεργάτες ή συμπαίχτες, μέχρι και την ελλειπή δημόσια υγεία που παρέχει το κράτος.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, θέλησε να δώσει ένα διαφορετικό χρώμα στη πολιτική που επικρατούσε τόσα χρόνια, τουλάχιστον στο θέμα της υγείας. Οπως σύσσωμη η αμερικανική κοινωνία παραδέχεται, οι ρυθμιστικές αναμορφώσεις που εισηγήθηκε στο τομέα της δημόσιας υγείας ήταν από τις πιο σημαντικές των τελευταίων 50 ετών. Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα παρακάτω διαγράμματα, το Obamacare πιθανότατα να μην είναι αρκετό ούτε καν για να προσεγγίσει τα συστήματα δημόσιας υγείας που υπάρχουν σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία ή ακόμα και ο Καναδάς.
Το πρώτο και πιο χαρακτηριστικό διάγραμμα αναφέρεται στο κόστος για την υγεία του κάθε πολίτη ξεχωριστά αλλά και το ποσοστό που καλύπτει η κυβέρνηση για αυτόν. Οι Η.Π.Α, όπως φαίνεται, ξεπερνούν κατά κράτος τις υπόλοιπες χώρες στο κόστος, ενώ καλύπτουν το χαμηλότερο ποσοστό.
Οι Αμερικανοί έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια. Προφανώς αυτό δεν οφείλεται στην ανεμελιά τους. Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για την υγεία τους όπως όλοι οι άνθρωποι, απλά το αδύναμο κοινωνικό κράτος δεν τους ωθεί να το «ψάξουν» περισσότερο.
Οι γιατροί κοστίζουν αρκετά παραπάνω για μια επίσκεψη ρουτίνας και προφανώς αυτός είναι ο λόγος που οι επισκέψεις στις Η.Π.Α είναι λιγότερες από τις υπόλοιπες χώρες.
Τα φάρμακα, οι τεχνολογικές διαγνώσεις και γενικότερα όλα όσα έχουν σχέση με την διαδικασία της θεραπείας, έχουν εκτοξευμένο κόστος σε σχέση με τα άλλα ανεπτυγμένα κράτη.