Λίγα λεπτά πριν τη μία το μεσημέρι, οι δεκάδες παριστάμενοι στο ιστορικό αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης πετάχτηκαν από τις θέσεις τους καθώς ένα ουρλιαχτό διέτρεξε τον επιβλητικό χώρο και ταξίδεψε πάνω στις ράχες των βιβλίων, τα στιλπνά ξύλινα τραπέζια αναγνωστηρίου τις επιβλητικές κολώνες. Χρειάστηκε να περάσουν μερικά δευτερόλεπτα για να αντιληφθούμε ότι προερχόταν από την εκρηκτική έναρξη της όπερας της Βαλίτσας της Λυρικής Σκηνής με το έργο του Ντον Τζιοβάννι. Ουσιαστικά όμως αυτό ήταν το ουρλιαχτό μιας γέννας: Γεννήθηκε μπροστά στα μάτια μας το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που ξεκινά το ταξίδι του σε όλη την Αθήνα με πολλές δράσεις που ενώνουν την Εθνική Λυρική με την Εθνική Βιβλιοθήκη και με την έννοια της πράσινης αστικής ανάπτυξης. Ενα ταξίδι με τελικό προορισμό στο Κέντρο Πολιτισμού στο Φάληρο.
Οι βασικές συνιστώσες που θα συνυπάρξουν στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενώθηκαν ήδη και ξεκίνησαν αυτή τη διαδρομή στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Στις δημοτικές βιβλιοθήκες της Αθήνας, της Ηλιούπολης, του Χαϊδαρίου, του Χαλανδρίου, του Κερατσινίου- Δραπετσώνας θα παρουσιάζεται η Οπερα της Βαλίτσας της Λυρικής με το έργο Ντον Τζιοβάννι σε σκηνοθεσία του ευρηματικού Αλέξανδρου Ευκλείδη (τα λίγα λεπτά που παρακολουθήσαμε δικαίωσαν όσους τον θεωρούν ασφυκτικά ταλαντούχο και ρηξικέλευθα δημιουργικό). Παράλληλα θα γίνονται αναγνώσεις αγαπημένων βιβλίων από δημοφιλείς καλλιτέχνες (όπως η Αμαλία Μουτούση, ο αγνώριστος αξύριστος Δημήτρης Ημελλος, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Γιάννης Στάνκογλου που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση που έγινε στην Εθνική Βιβλιοθήκη), εργαστήρια νέων που θα δημιουργήσουν φηψιακές ταινίες μικρού μήκους ακολουθώντας όλα τα στάδια της δημιουργίας και παραγωγής, δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και εργαστήρια ρητορικής (σε μια χώρα που παρουσιάζει πενία επιχειρημάτων και διαλεκτικών αρετών εσχάτως).
Η δοκιμασμένη και καταξιωμένη Οπερα της Βαλίτσας της Λυρικής και οι αναγνώσεις από καλλιτέχνες, αποτελούν κατανοητές και αγαπημένες δράσεις. Ομως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι καινοτομίες που εισάγει το Ταξίδι: Πολίτες ηλικίας 18 ως 35 ετών μετά από πρόσκληση βιβλιοθήκης του δήμου τους θα καταγράψουν την κατάσταση των πράσινων χώρων, θα συζητήσουν για αλλαγές θα συμμετάσχουν σε σειρά αντίστοιχων δράσεων (σε συνεργασία με τη WWF). Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν και οι αγώνες debate που θα γίνει στις δημοτικές βιβλιοθήκες προκειμένου οι νέοι να μπορέσουν να συζητήσουν ανοιχτά και επιχειρηματολογώντας για όσα τους απασχολούν και για την επικαιρότητα.
Και στην τελευταία δράση υπάρχει σαφώς το σπέρμα της συνολικής θεώρησης του Ταξιδιού αλλά και του ίδιου του Κέντρου που θα τεθεί σε λειτουργία το 2016: Ο πολίτης προσέρχεται όχι ως θεατής αλλά ως συμμέτοχος. «Αυτό θα είναι ένα ταξίδι πραγματικό. Το εννοώ: πραγματικό» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος κ. Γιάννης Τροχόπουλος. «Δεν θα έχει θεατές, αλλά πολίτες που θα συνδιαμορφώσουν το έργο. Πολίτες σαν κι αυτούς που χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή για τη χώρα». Ακριβώς έτσι. Με την υπόμνηση του Σταύρου Ζουμπουλάκη «Όσο μεγάλη κι αν είναι η νύχτα η μέρα στο τέλος θα διαυγάσει».
Το πρόγραμμα- Οι συντελεστές
Μεταξύ των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ είναι οι εξής (με αλφαβητική σειρά): Μάγι α Ανδρέου, Γιώργος Γάλλος, Στεφανία Γουλιώτη, Φοίβος Δεληβοριάς, Μαρία Ζορμπά, Δημήτρης Ήμελλος, Αλεξία Καλτσίκη, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Λιγνάδης, Έφη Λογγίνου, Κωστής Μαραβέγιας, Μανώλης Μαυροματάκης, Πάνος Μουζουράκης, Αμαλία Μουτούση, Αγγελική Παπούλια, Ιωάννα Παππά, Δημήτρης Πιατάς, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μαρία Σκουλά, Ελευθερία Στάμου, Λένα Σταμουλακάτου, Γιάννης Στάνκογλου, Κωνσταντίνος Τζούμας, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Λύσανδρος Φαληρέας, Μαριέττα Φαφούτη.
Οι συνεργαζόμενες βιβλιοθήκες είναι οι ακόλουθες:
Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας: 210-8810884, 210-8846009, 210-8846011
http://www.cityofathens.gr/texnes-politismos/xoroi-politismoy/bibliothikes/dimotiki-bibliothiki
Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης: 210-9948344
http://www.politismos-ilioupoli.gr/
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου: 210-5821574, 210-5821639
http://www.haidari.gr/Default.aspx?tabid=79&language=el-GR
Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας: 210-4312182, 210-4003116
http://keratsinilibrary.blogspot.gr/
Βιβλιοθήκη Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Χαλανδρίου: 210-6820464
http://www.halandri.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=node&cnode=140
Οι βιβλιοθήκες των πέντε Δήμων είναι μέλη του προγράμματος Future Library, (www.futurelibrary.gr)