Financial Times: Οι εργαζόμενοι του αύριο θα υπερφορολογούνται για να πληρώσουν τους συνταξιούχους του σήμερα - iefimerida.gr

Financial Times: Οι εργαζόμενοι του αύριο θα υπερφορολογούνται για να πληρώσουν τους συνταξιούχους του σήμερα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις τραγικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης βιώνουν σε μεγάλο βαθμό οι συνταξιούχοι στις χώρες που έχουν πληγεί από την ύφεση υποστηρίζουν οι Financial Times, οι οποίοι παραθέτουν στοιχεία από πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ.

Σε δημοσίευμα της, η οικονομική εφημερίδα σημειώνει πως οι ηλικιωμένοι και οι συνταξιούχοι πληρώνουν ακριβά την κρίση, καθώς οι «το κόστος για τις συντάξεις οι οποίες αντιστοιχούν στο 1/5 των κυβερνητικών δαπανών κατά μέσο όρο στις 34 χώρες του Οργανισμού, περιορίζονται μέσω μιας σειράς αλλαγών, στις οποίες περιλαμβάνεται η αύξηση των ορίων ηλικίας και το πάγωμα ή ακόμη και οι περικοπές των ποσών των συντάξεων».

Οι FT, βασίζουν την ανάλυση τους αυτή στην έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Μια ματιά στις συντάξεις», η οποία αναφέρει πως «ακόμη και με αυτά τα μέτρα οι δαπάνες στις συντάξεις θα αυξηθούν μόνο και μόνο επειδή το ποσοστό του πληθυσμού το οποίο ζει μέχρι μια πολύ μεγάλη ηλικία, αυξάνεται. Ως αποτέλεσμα, τα κράτη- μέλη αγωνιούν να ισορροπήσουν την βιωσιμότητα, προτείνοντας συντάξεις που μπορούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, ενάντια στο ρίσκο να εμφανιστούν σημαντικοί αριθμοί υπερηλίκων που πτωχεύουν».

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως τα κράτη-μέλη του θα αυξήσουν το όριο ηλικίας για την συνταξιοδότηση στα 67 χρόνια μέχρι το 2050, ωστόσο το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται ραγδαία, επισημαίνοντας πως τα οφέλη θα πρέπει να αποδώσουν για αρκετά μεγάλες περιόδους μέχρι να γίνουν περαιτέρω προσαρμογές».

«Σοβαρό το πρόβλημα υπογεννητικότητας»

Επιπρόσθετα, η έκθεση του οργανισμού διαπιστώνει σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας, καθώς όπως σημειώνει, «οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ δεν παράγουν αρκετά παιδιά για να εξασφαλίσουν την πληθυσμιακή σταθερότητα για τις επόμενες γενιές», κάτι που σημαίνει σύμφωνα με του FT πως «μια συρρικνωμένη δεξαμενή εργαζομένων, θα πρέπει να φορολογείται προκειμένου να πληρώνει την τωρινή δεξαμενή συνταξιούχων».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο των Financial Times εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ