Τι έτρωγε ο Λόρδος Βύρων; Ποια ήταν η καθημερινή διατροφική συνήθεια του Κάρολου Ντίκενς και επιτέλους τι περιείχε αυτή η περίφημη ομελέτα του Δαρβίνου;
Ερωτήματα αναπάντητα... μέχρι σήμερα. Την πνευματική τροφή την κατείχαν και αυτό είναι ιστορικά αποδεδειγμένο. Με την σωματική όμως τι έκαναν, οι 6 άνθρωποι του πνεύματος που ακολουθούν;
Λόρδος Βύρων: η ατέρμονη μάχη με τα κιλά
Ο Λόρδος Βύρων βρισκόταν σε έναν καθημερινό πόλεμο με το βάρος του. Λάτρευε τα αμυλούχα τρόφιμα και αυτός ήταν ο λόγος που το σώμα του διακατέχονταν από... ακραίες διακυμάνσεις. Αφού προσπάθησε τα πάντα, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του δίαιτα. Αυτή που αργότερα θα έμενε στην ιστορία ως η πρώτη δίαιτα διάσημου.
Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών του χρόνων αποφάσισε να βάλει τέρμα στο περιττό λίπος και να τρέφεται αποκλειστικά με ξερά μπισκότα και νερό ή βραστές πατάτες στο ξίδι. Ήταν μάλιστα πεπεισμένος ότι το ξίδι θα ήταν το μυστικό του στην πολυπόθητη απώλεια βάρους.
Η διατροφική αξία της δίαιτας είναι σίγουρα αμφισβητήσιμη, αλλά ο Λόρδος Βύρων κατάφερε να χάσει συνολικά 32 κιλά. Βέβαια του πήρε 5 χρόνια, από το 1806 ως το 1811.
Κάρολος Ντίκενς: Ένα μήλο την ημέρα
Ο Ντίκενς ήταν ένας άνθρωπος με γνώση της διατροφής. Γεγονός που φαίνεται και από τη γραφή του. Αλλιώς δε δικαιολογείται η εμμονή του με τα ψητά μήλα, τα οποία μάλιστα κατανάλωνε σε καθημερινή βάση (ένα όμως). Ειδικά μάλιστα όταν ταξίδευε, η τακτική αυτή τον εμπόδιζε από το να παθαίνει ναυτία, όπως ο ίδιος πίστευε.
Σαρλότ Μπροντέ: τα κουάκερ του φτωχού
Η Σαρλότ Μπροντέ δε μεγάλωσε μέσα στην πολυτέλεια και τα πλούτη, για αυτό και κάθε μέρα έπρεπε να ανακαλύπτει τρόπους ώστε το φαγητό της να γίνεται...βρώσιμο. Συχνά στο διατροφολόγιό της όμως συμπεριλαμβανόταν τα καμένα κουάκερ και ένα κομμάτι ψωμί, στην προσπάθεια να «ξεγελάσει» την πείνα της.
Χρησιμοποιώντας το αυτό στη γραφή της, η Σαρλότ Μπροντέ ....λιμοκτονούσε τις ηρωίδες της, ως ένδειξη δύναμης, γιατί το σώμα δε χρειάζεται καύσιμα, εφ 'όσον η καρδιά και το μυαλό είναι ισχυρά.
Ντέιβιντ Λίβινγκστον: η δίαιτα του ταξιδευτή
Ο εξερευνητής Ντέιβιντ Λίβινγκστον, έπρεπε εκ των πραγμάτων να ανακαλύψει πρωτότυπους τρόπους για να καλύπτει τις καθημερινές διατροφικές του ανάγκες. Αυτό συχνά είχε ως αποτέλεσμα τα γεύματά του να περιλαμβάνουν νερό και κανναβούρι.
Η πείνα και η εξερεύνηση πολλές φορές τον έφεραν στα όρια της απώλειας σημαντικού σωματικού βάρους, που απλά πρόσθεταν μία ακόμα ...τρύπα στη ζώνη του.
Το πρωινό του Ουόλτ Ουίτμαν
Ο Αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος, Ουόλτ Ουίτμαν, λέγεται ότι δεν ξεκίναγε τη μέρα του εάν πρώτα δεν απολάμβανε το αγαπημένο του πρωινό, το οποίο περιελάμβανε κρέας για σωματική αντοχή και στρείδια για πνευματική διαύγεια και έμπνευση. Η απορία βέβαια ακόμα πλανάται: στο μεσημεριανό τι έτρωγε;
Δαρβίνια ομελέτα
Ο Δαρβίνος δεν ανακάλυψε μόνο τη θεωρία της ανθρώπινης εξέλιξης αλλά και τις διατροφικές συνήθειες κατά του... εμετού. Ο ίδιος υπέφερε από στομαχικά προβλήματα, ουρική αρθρίτιδα και φούσκωμα. Για να μετριάσει τα προβλήματα αυτά, στη διατροφή του περιελάμβανε δέκα σταγόνες υδροχλωρικού οξέος δύο φορές την ημέρα, τις οποίες... συνόδευε με μία μερίδα από κάποιο πτηνό, μια ομελέτα και τυρί.
Ο γιατρός του προσπάθησε να τον πείσει να φάει τοστ και να καταναλώνει περισσότερα αμυλούχα τρόφιμα, όπως πατάτες, αλλά ο Δαρβίνος ήταν πεπεισμένος ότι αυτή η αυτοσχέδια δίαιτα ήταν ιδανική.
Δείτε τα σκίτσα των New York Times για τα σνακ των διάσημων προσωπικοτήτων του πνεύματος: