Δεν υπέρφορολογείται η Ελλάδα σύμφωνα τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος υπεραμύνθηκε της φορολογικής πολιτικής και στην ακίνητη περιουσία και στις επιχειρήσεις. Από την άλλη φρόντισε, πάντως, να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση θα μοιράσει το 70% του πλεονασματος, δηλαδή περίπου 560 εκατ ευρώ, σε ανθρώπους με ανάγκες.Σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Ανατροπή», ο Γιάννης Στουρναρας υποστήριξε ότι έως το 2011 εντός του ΟΟΣΑ η Ελλάδα ήταν η χώρα με τη χαμηλότερη φορολογία στα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον ως καταφύγιο του μαύρου χρήματος, συμπληρώνοντας ότι ήταν συνειδητή επιλογή το να μην προσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες στις τρέχουσες εμπορικές, καθώς αυτό θα έφερνε μειώσεις στα βόρεια προάστια και αυξήσεις στις λαϊκές συνοικίες. Οσον αφορά, δε, στη φορολόγηση των επιχειρήσεων, ο κ. Στουρναρας επέμεινε ότι παρά την αύξηση του συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη (από το 20% στο 26%), ο μέσος συντελεστής (μαζί με το 10% στα μερίσματα) παραμένει από τους χαμηλότερους εντός του ΟΟΣΑ.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν είχε, ωστόσο, πειστικές απαντήσεις για την αναποτελεσματικότητα κατά της φοροδιαφυγής, που ευθύνεται εν πολλοίς για την άνιση κατανομή των βαρών, σημειώνοντας επί της ουσίας ότι τώρα στήνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Κάνοντας αναφορά στα «αγκάθια» με τη Τρόικα, ο κ. Στουρναρας προανήγγειλε τη κατάργηση της διάταξης για την οριζόντια προστασία έναντι πλειστηριασμών για οφειλές ως 200 χιλιάδες ευρώ, επισημαίνοντας ότι το παζάρι με τη Τρόικα αφορά στη προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά μόνο των συνεργάσιμων δανειοληπτών, με το όριο των 300 χιλιάδων ευρώ να κατεβαίνει πιο κάτω και σε συνάρτηση με εισοδηματικά κριτήρια.
Αλλαγές θα γίνουν και στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, καθώς η δυνατότητα βέτο από τον υπουργό Εργασίας θα πρέπει να θεωρείται παρελθόν.
Οσον αφορά στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Στουρναρας επιβεβαίωσε ότι αν και υποβλήθηκε αίτημα στη Τρόικα, ήταν αντίθετος στη μείωση του φόρου, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε συνθήκες για λαθρεμπόριο καυσίμων.
Ο υπουργός Οικονομικών, που άφησε ορθανοικτο το ενδεχόμενο εμπλοκής του στη πολιτική μετά από τις Ευρωεκλογές, σημείωσε ότι όντως δεν είναι αναγκαίο ένα νέο δάνειο για τη κάλυψη του χρηματοδοτικου κενού, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως το να μην χρειαστούν οι τράπεζες τα υπόλοιπα κεφάλαια του ΤΧΣ, που θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό.