Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τον Προϋπολογισμό - Γκρίνια και από βουλευτές της συμπολίτευσης - iefimerida.gr

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τον Προϋπολογισμό - Γκρίνια και από βουλευτές της συμπολίτευσης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ομοβροντία» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Θριαμβολογία για έναν προϋπολογισμό που «είναι στον αέρα», καταλόγισε στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αιχμές για τη «δυσβάστακτη φορολογία» στα ακίνητα ακούστηκαν και από βουλευτές της συμπολίτευσης.

«Οι φόροι στην ακίνητη περιουσία έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής των πολιτών» και ταυτόχρονα «έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία», παρατήρησε ο εισηγητής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης - που υπεραμύνθηκε πάντως της πολιτικής της κυβέρνησης για την επιβράδυνση της ύφεσης, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και του πρωτογενούς πλεονάσματος- και πρότεινε «να εξεταστούν και πάλι οι αντικειμενικές αξίες».

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί για έναν προϋπολογισμό που ειναι στον αέρα, σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης κάνοντας λόγο «σκληρά ταξικές πολιτικές» και για «φοροληστρικές» επιβαρύνσεις.

«Ο Προϋπολογισμός είναι υπό αίρεση και υπό ριζική αναθεώρηση. Σύντομα θα υπάρξει κείμενο με νέα μεγέθη», εκτίμησε ο κ. Σαμοΐλης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα προϋπολογισμό ο οποίος «παλεύει για την επιβίωση της κυβέρνησης και όχι της κοινωνίας».

«Η διαδικασία της κρατικής υφαρπαγής της περιουσίας έχει ήδη αρχίσει για τα καλά», τόνισε και αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς προειδοποίησε ότι από 56 που διενεργούνταν κάθε μέρα εως σήμερα, θα υπάρξει έκρηξη.

Σαφείς αιχμές για τη στάση της ΝΔ κατά τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αφησε κατά την τοποθέτησή του ο εισηγητής του Κινήματος και πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, επισημαίνοντας ότι το πλεόνασμα που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του 2013 «δεν υπήρξε το αποτέλεσμα μόνο της τελευταίας διετίας, όπως επιχειρούν κάποιοι συνάδελφοι να πουν, πολύ περισσότερο που οι δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι η χώρα είχε και άλλες επιλογές ως προς την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής εκτροπής του 2009 είναι δημόσια καταγεγραμμένες. Όπως και οι μηδέποτε δοκιμασθείσες αλλά φερόμενες ως εναλλακτικές προτάσεις, που κωδικοποιήθηκαν ως "Ζάππεια"».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ούτε νέα φορολογικά βάρη και δημοσιονομικά μέτρα, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι ο Προϋπολογισμός δεν θα αναθεωρηθεί.

Προσωρινό χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2014 ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, καθώς όπως επεσήμανε, δεν έχει την έγκριση των δανειστών και της Τρόικα. Σύμφωνα με τον κ. Μαριά, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα επιβάλει νέα μέτρα που θα έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα. Όσον αφορά τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα, εκτίμησε πως θα έχουν επιπτώσεις στις συντάξεις, το ύψος των εφάπαξ, την υγεία και την παιδεία.

Για «σφιχτό Προϋπολογισμό χωρίς πολιτικό σχέδιο και στόχους, που συντάχθηκε υπό το άγχος τόσο της λογιστικής απόδειξης ικανού πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, όσο και της συμφωνίας που θα επιτύχει η κυβέρνηση με την τρόικα και τους εταίρους για το δημοσιονομικό κενό του 2014», μίλησε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη.

Ως βασικό πρόβλημα του Προϋπολογισμού εντόπισε την παντελή απουσία οποιουδήποτε σχεδίου για την πολιτική αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών και οικονομικών θεμάτων, όπως είναι η ύφεση, η ανεργία, η φτώχεια, η αναπτυξιακή διάσταση και τα μέτρα κοινωνικής επανόρθωσης των επιπτώσεων.

προς συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη 3 Δεκεμβρίου.«Ο Προϋπολογισμός συνεχίζει δύο παραδόσεις της γνωστής καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής. Αφενός διαπερνάται από κοινωνική σκληρότητα και αφετέρου είναι ψεύτικος. Ουδείς πιστεύει ότι οι στόχοι του είναι ρεαλιστικοί», σχολίασε ο κ. Νικολόπουλος, εισηγητής της ΚΟ των ανεξάρτητων βουλευτών, «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές».

O προϋπολογισμός θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου, ενώ θα εισαχθεί

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ