Ενας εντυπωσιακός και ταυτόχρονα ανατριχιαστικός ναός από κρανία, αφιερωμένος στον Αρχοντα του θανάτου Μικλαντεκουχτλι εντόπισαν αρχαιολόγοι από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) στην πόλη Τεχουακάν, στην Πέμπλα του Μεξικού.
O Ναός των Κρανίων, όπως τον ονόμασαν οι αρχαιολόγοι, κρύβει στα δυτικά και βόρεια τείχη του ανθρώπινα κρανία και μηριαία οστά.
Ο αρχαιολόγος Ραμον Λόπεζ Βαλενθουέλα, επικεφαλής της ανασκαφής στην Τεχουακάν, αναφέρει ότι η ανασκαφή ξεκίνησε το 2012, όταν βρήκαν αποδείξεις για έναν τοίχο τοίχου ενός μέτρου κάτω από το επίπεδο της πλατείας. Περαιτέρω σκάψιμο αποκάλυψε περισσότερους τοίχους και σκαλιά και δύο από τους τοίχους έκρυβαν τις κόγχες με τα κρανία.
Οι αρχαιολόγοι του INAH πιστεύουν ότι αυτό το μοναδικό εύρημα αποτελεί αφιέρωση στον Αρχοντα του θανάτου Μικλαντεκουχτλι, σημαντική θεότητα για τον πολιτισμό των Ποπολόκα που ζούσαν εκεί.
Ο Λόπες Βαλεσουέλα είπε ότι η ανακάλυψη θα βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τον πολιτισμό των Ποπολόκα ο οποίος αναφέρεται για πρώτη φορά το 1905 από τον Νικόλαο Λεόν.
Παρά το γεγονός ότι μόνο το 10% του αρχαιολογικού χώρου της Τεχουακάν έχει διερευνηθεί , ο αρχαιολόγος εξήγησε ότι είναι πλέον δυνατόν να παρουσιάσουν σημαντικά ευρήματα αυτού του πολιτισμού από την τελετουργική συνάθροιση που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα .
Η υπόθεση ότι αυτός ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Αρχοντα του θανάτου οφείλεται κυρίως σε ένα από τα κρανία με ίχνη κόκκινου χρώματος στο στόμα του, που πιστεύεται ότι ήταν προσωποποίηση του Μικτλαντεκουχτλι ο οποίος συχνά απεικονίζεται με κόκκινη γλώσσα .
Ωστόσο , στην κορυφή του ναού οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης δύο κεραμικές κεφαλές που φαίνεται να είναι ομοιώματα του Αρχοντα του θανάτου . Επίσης περισσότερα από 300 ανθρώπινα οστά εντοπίστηκαν στο χώρο ως απόδειξη ότι ναός χρησιμοποιούνταν για ανθρωποθυσίες.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο ναός χρονολογείται ένα επίπεδο πριν από την τελική φάση της κατασκευής της Τεχουακάν στα μέσα του 14ου αιώνα η οποία διακόπηκε από την κατάκτηση των Αζτέκων το 1456.