Σε ένα «μεγαλεπήβολο πακέτο» για τη διάσωση της Ελλάδας από την κρίση χρέους κατέληξε η χτεσινή Σύνοδος Κορυφής, όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ. Στην κοινή συνέντευξη τύπου με Παπανδρέου και Μπαρόζο, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ανακοίνωσε ότι το πακέτο διάσωσης, ύψους 109 δις ευρώ, περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών μόνο για την Ελλάδα.
"Σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη", χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι "οι θυσίες πιάνουν τόπο" και εξασφαλίζεται "το δικαίωμα του Έλληνα και της Ελληνίδας στην ελπίδα".
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη συλλογική προσπάθεια των εταίρων για την άρση του αδιεξόδου στο ελληνικό ζήτημα. Όπως ανέφερε, «έχουμε ένα πακέτο που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το οποίο ελαφρύνει το βάρος στον ελληνικό λαό».
"Διαπραγματευθήκαμε σκληρά, βάσει σχεδίου, για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, για να μη ζήσει η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας", τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο Έλληνας πρωθυπουργός. "Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί το μέγεθος της προσπάθειας", είπε, επισημαίνοντας τη διαφορά του τελικού κειμένου των συμπερασμάτων της συνόδου από τις αρχικές προβλέψεις.
Με τις αποφάσεις, εξήγησε, διασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ελαφρύνεται σημαντικά το βάρος στην ελληνική οικογένεια, δίνεται ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της πραγματικής ελληνικής οικονομίας, ενώ επιμηκύνεται ο παλαιότερος δανεισμός της Ελλάδας και μειώνονται τα επιτόκια.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στο μακροχρόνιο πρόγραμμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που συμφωνήθηκε στη σύνοδο, το εποκαλούμενο ευρωπαϊκό "Σχέδιο Μάρσαλ" για την Ελλάδα. Τόνισε επίσης τη διασφάλιση μέχρι το 2020 των δανειακών αναγκών του ελληνικού δημοσίου, καθώς τη διασφάλιση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι δεν θα χρειαστούν φορολογικά μέτρα και ότι, αντιθέτως, θα υπάρξει ελάφρυνση των φορολογούμενων, εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα των αλλαγών που ήδη έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση.
Δηλώσεις Μπαρόζο - Ρομπάι
Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τις αποφάσεις που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος της ΕΕ υπογράμμισε ότι έπρεπε να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, διότι μια δύσκολη κατάσταση γινόταν σταδιακά μη διαχειρίσιμη. Τόνισε όμως, ότι με τις σημερινές αποφάσεις η κρίση αντιμετωπίζεται με πόρους που θα έρθουν τόσο από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης όσο και από τους ιδιώτες επενδυτές, εθελουσίως..
Η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί τόνισε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, εξηγώντας ότι συμφωνήθηκε ένα νέο πρόγραμμα συνδρομής προς την Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, βασικά χαρακτηριστικά του οποίου είναι η μείωση των επιτοκίων και η αύξηση των χρόνων ωρίμανσης των δανείων προς την Ελλάδα.
Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ο πρόεδρος της ΕΕ είπε ότι θα είναι εθελούσια ενώ παράλληλα σημείωσε ότι και ο ευρωμηχανισμός για τη νομισματική σταθερότητα θα αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και θα έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην δευτερογενή αγορά.
Καταλήγοντας ο Χέρμαν βαν Ρομπάι άφησε να εννοηθεί ότι γη ΕΕ θα εξετάσει τρόπους υποβάθμισης του ρόλου των διεθνών οίκων αξιολόγησης στις διαδικασίες υιοθέτησης των ευρωπαϊκών αποφάσεων.
Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά λαμβάνονται τόσο σημαντικές αποφάσεις, επί των οποίων μάλιστα συμφωνούν τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και οι πολιτικές ηγεσίες. Επισήμανε ωστόσο ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι «μοναδική» και ότι ισχύει μόνο για την ελληνική περίπτωση και όχι για άλλες χώρες.
Οι λεπτομέρειες
Με βάση τις ανακοινώσεις, το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα ανέλθει συνολικά στα 109 δισ. ευρώ. Αυτό συνίσταται σε νέα δάνεια που θα παρέχει στη χώρα μας το EFSF, δάνεια με επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής τους από τα 7,5 έτη που ίσχυαν μέχρι σήμερα σε τουλάχιστον 15 έτη και υπό προϋποθέσεις έως και 30 έτη. Σημαντική είναι και η μείωση του επιτοκίου που εφεξής θα διαμορφωθεί στο 3,5%.
Στο EFSF θα δοθεί παράλληλα η δυνατότητα να παρέχει προληπτικά πιστωτικές γραμμές σε όσες χώρες της ευρωζώνης παραστεί ανάγκη – επομένως και στην Ελλάδα υπό την μορφή απευθείας χορηγήσεων και εγγυήσεων ενδεχομένως στα τραπεζικά ιδρύματα – όπως και η δυνατότητα να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, σε συνεννόηση όμως με την ΕΚΤ και μετά από ομόφωνη απόφαση των μελών της διοικούσας επιτροπής του.
Η συμφωνία περιλαμβάνει και την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικού χρέους, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα είτε ανταλλαγής, είτε συμμετοχής τους στη διαδικασία επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. Τα νέα ομόλογα σε κάθε περίπτωση θα είναι 30ετούς διάρκειας και θα έχουν την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση (AAA) με την εγγύηση προς τούτο του EFSF.
Οι πρώτοι υπολογισμοί θέλουν το νέο πακέτο της συμμετοχής των ιδιωτών να αποτελείται από 50 δισ. ως το 2014, ενώ σύμφωνα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ η συμμετοχή των ιδιωτών θα φτάσει συνολικά, την περίοδο 2011-2020, ακόμα και στα 150 δισ. Ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το διπλό όφελος για την Ελλάδα, από την μείωση του επιτοκίου και την χρονική επέκταση του νέου δανείου και από την ανταλλαγή ή εξαγορά ομολόγων της, αναμένεται να αγγίξει ακόμα και το 24% του ΑΕΠ της με σημερινούς όρους! Σε βάθος δεκαετίας ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υπολόγισε το απόλυτο όφελος για την Ελλάδα σε 32 δισ. ευρώ μόνο από τη μείωση του επιτοκίου του δανείου!
Τα δε 30ετή ομόλογα που θα προκύψουν από την ανταλλαγή (swap) θα φέρουν μεν εγγύηση πιστοληπτικής διαβάθμισης ΑΑΑ αλλά και μηδενικό κουπόνι. Oι ελληνικές τράπεζες υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία με πάνω από 47 δισ. ευρώ, κι ως εκ τούτου έχει προϋπολογισθεί ένα «πακέτο χρηματόδοτησής τους» με σχεδόν 25 δισ. ευρώ για να καλύψουν – εφόσον χρειαστεί – μέρος της ... χασούρας που θα εγγράψουν στους ισολογισμούς τους!
Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε ειδική συνέντευξη τύπου σε λίγες ώρες.
Εν αναμονή των οίκων αξιολόγησης
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, χαιρέτισε και αυτός τις σημερινές αποφάσεις αλλά και το γεγονός ότι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα θα είναι εκούσια.
"Αυτό είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι κρίσιμο για την οικονομία της Ελλάδας", επισήμανε ο κ. Τρισέ, λίγο αφότου έληξε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ.
"Το νέο πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι κρίσιμο για να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά μεγέθη (στην Ελλάδα), αλλά και για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος", δήλωσε επίσης ο κ. Τρισέ.
Επισήμανε, τέλος, ο κ. Τρισέ ότι "οι ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες θα συμμετάσχουν μόνον στον νέο δανεισμό της Ελλάδας", όχι ενός άλλου μέλους της 17μελούς ευρωζώνης.
Δεν θέλησε να προβεί σε εικασίες ως προς τις τοποθετήσεις των οίκων αξιολόγησης, σημείωσε ωστόσο ότι όποιες κι αν είναι αυτές οι αποφάσεις, τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι αποφασισμένα να δώσουν στην ΕΚΤ τις όποιες εγγυήσεις κριθούν αναγκαίες.
Θα συμμετέχει και το ΔΝΤ στο νέο πακέτο
Ο πρόεδρος Χέρμαν βαν Ρομπάι στις δηλώσεις του στο πέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ τόνισε ότι "το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο νέο δανεισμό της Ελλάδας".
"Έχουμε τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας για να καλυφθούν απολύτως οι ελληνικές δανειακές ανάγκες...αυτό το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί συγχρόνως από την ΕΕ και από το ΔΝΤ", δήλωσε ο πρόεδρος βαν Ρομπάι.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, protothema.gr