Κάτω από 5% ο τόκος του χρέους μας, τα επόμενα 40 χρόνια - iefimerida.gr

Κάτω από 5% ο τόκος του χρέους μας, τα επόμενα 40 χρόνια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mε βάση τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα από τη Σύνοδο Κορυφής, η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη καθώς ο μέσος όρος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της για τα επόμενα 40 χρόνια πέφτει κάτω από το 5%. Ακόμα περισσότερο, μέχρι το 2016 το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης χρέους πέφτει κάτω από τα 5 δισ. ευρώ. Δεν ενεργοποιούνται τα cds – κάτι που πρακτικά ... καθησυχάζει και τον Ζαν Κλοντ Τρισέ!

Οι προβλεπόμενες λύσεις προφανώς και οδηγούν την ελληνική οικονομία σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας, έστω και για λίγες ημέρες, πρακτικά όμως θωρακίζουν κατά το δυνατόν την χώρα και πάντως διασφαλίζουν τη ρευστότητά της και την προοπτική σταδιακής εξόδου της από το τέλμα της κρίσης.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με τη νέα "φόρμουλα" διαχείρισης της κρίσης, η διάρκεια των συνολικών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, με την παρέμβαση του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης, του EFSF, θα επιμηκυνθεί από τα 7,5 έτη σε τουλάχιστον 15 έτη, ενώ τα νέα δάνεια θα φέρουν μικρότερο επιτόκιο 3,5%.

Το EFSF θα μπορεί επίσης να παρεμβαίνει προληπτικά στην δευτερογενή αγορά, ενώ ήδη τα διεθνή ΜΜΕ μιλάνε για την υλοποίηση ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει επενδύσεις με στόχο την ενίσχυση την οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα. Γερμανικές εφημερίδες (Handelsblatt) ήδη περιγράφουν ένα πρώτο σχέδιο επιχειρηματικής "εμπλοκής" γερμανικών επιχειρήσεων και ένα 'ελληνογερμανικό' business plan (με αναφορές τους στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών, με θέμα «Νέες Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ελλάδα», όπου και παρέστησαν τόσο ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το νέο πακέτο βοήθειας θα περιλαμβάνει και τον όρο των εγγυήσεων, θα προβλέπει τρεις επιλογές για τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα (επαναγορά χρέους, μετακύλιση και ανταλλαγή-swap), ενώ ο EFSF θα χορηγεί κεφάλαια στις τράπεζες μέσω δανείων στις εκάστοτε κυβερνήσεις, ακόμη και χωρών που δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα μηχανισμού στήριξης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ