Πρόκειται για μια από τις πρώτες παστελοποιίες που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα που συντηρεί μια παράδοση εκατό και πλέον ετών διατηρώντας αναλλοίωτη τη γεύση του παραδοσιακού εδέσματος.
Το 1902 ο Ηλίας Μανωλάκος, έχοντας εργαστεί για 20 χρόνια ως μελιτοπλάστης, όπως αποκαλούσε ο ίδιος τον εαυτό του, αποφασίζει να φτιάξει το δικό του παστελάδικο στο Γύθειο. Το μυστικό της συνταγής του βρίσκεται στην Ιλιάδα, όπου το παστέλι αναφερόταν με την ονομασία «ίντριον», κάτι σαν πλακούντας με μέλι και σουσάμι, που τον έτρωγαν οι Έλληνες για να μπορούν να αντέχουν στις κακουχίες του πολέμου.
Σήμερα η επιχείρηση έχει περάσει στην τέταρτη γενιά που διακατέχεται από το ίδιο μεράκι για τη διατήρηση αυτού του γλυκού πειρασμού, ακολουθώντας πιστά τη συνταγή του παππού Ηλία.
Το παστέλι θεωρείται τυπικό γλυκό της Μάνης, αλλά κάνει τον γύρο του κόσμου με την Παστελοποιία Μανωλάκος να κάνει εξαγωγές σε Αμερική, Ρουμανία, Αγγλία και Γερμανία, ενώ σύντομα σκοπεύει να εξάγει στη Γαλλία και τον Καναδά.
Όπως αναφέρει το Fortunegreece, το ελληνικό παστέλι διαπρέπει στο εξωτερικό καθώς οι ξένοι για κάποιο λόγο αρκούνται μόνο στην παραγωγή παστελιών με ολόκληρα κομμάτια ξηρών καρπών και όχι στην κλασσική εκδοχή του παστελιού με σουσάμι. Ετσι το παστέλι στην κλασσική του μορφή είναι αναμφίβολα μια ασυναγώνιστη ελληνική συνταγή.
Στο μικρό εργαστήριο της Μάνης παράγονται αρκετοί τόνοι παστελιού ετησίως που ξεπερνούν τους 20 σε αριθμό. Και όλη αυτή η παραγωγή βγαίνει μόνο από μια ομάδα εφτά ατόμων που την ενώνει η αγάπη για το συγκεκριμένο αντικείμενο.