Προϋπολογισμός με πολλούς αστερίσκους και αισιόδοξες προβλέψεις - iefimerida.gr

Προϋπολογισμός με πολλούς αστερίσκους και αισιόδοξες προβλέψεις

Προϋπολογισμός με πολλούς αστερίσκους και αισιόδοξες προβλέψεις
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Επιστροφή σε έστω οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης, περιορισμό της ανεργίας κατά μια ποσοστιαία μονάδα, μείωση του Χρέους σε απόλυτους αριθμούς αλλά και υπερδιπλάσιο των αρχικών εκτιμήσεων πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος, προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2014 που κατατέθηκε στη Βουλή, χωρίς να έχει πάντως ακόμα τη συναίνεση της Τρόικα, παρά μόνο στις βασικές του κατευθύνσεις.Το μόνο σίγουρο είναι ότι ενσωματώνει όλες τις περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων αλλά και τις φορολογικές επιβαρύνσεις, που ψηφίστηκαν με το Μεσοπρόθεσμο στις αρχές του 2013 και είτε πρόκειται να εφαρμοστούν για πρώτη φορά το 2014 όπως η νέα φορολογική κλίμακα είτε είναι «ουρά» του 2013.

Ειδικά όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, αντί των 344 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το Προσχέδιο, ο πήχης ανεβαίνει στα 812 εκατ. ευρώ, με την επισήμανση ότι ισχύει η δέσμευση για διάθεση του 70%, δηλαδή 570 εκατ. ευρώ, σε στοχευμένες παροχές μη μόνιμου χαρακτήρα, σύμφωνα με τη δυνατότητα που δίνει το Μνημόνιο. Σημειώνεται ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά από την επικύρωση των στοιχείων από τη EUROSTAT στις 22 Απριλίου, δηλαδή στην «καρδιά» της προεκλογικής περιόδου των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ανατρέχοντας κανείς στο κείμενο της Εισηγητικής καταλήγει στο ότι «κλειδιά» για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, είναι η πρόβλεψη ότι θα εισπραχθούν 2,311 δισ ευρώ παραπάνω από φέτος, πρόβλεψη υψηλότερη κατά 149 εκατ. ευρώ από το Προσχέδιο, ενώ παράλληλα οι δαπάνες για μισθούς, συντάξεις, επιχορηγήσεις θα μειωθούν κατά περίπου 2,8 δισ ευρώ σε σχέση με φέτος!!! Ωστόσο, βασικές προβλέψεις του Προϋπολογισμού που έχουν να κάνουν κυρίως με το δημοσιονομικό «κενό» εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

Θετικά είναι τα έως τώρα στοιχεία για τον ΦΠΑ στην εστίαση και είναι σχεδόν πεποίθηση του οικονομικού επιτελείου ότι οδηγούν στη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή. Στο Φόρο Ακινήτων, από το ΠΔΕ καλύπτονται τα 200 εκατ. ευρώ της φανερής «τρύπας» αλλά από το δείκτη εισπραξιμότητας που θα συμφωνηθεί με την Τρόικα θα προκύψουν οι επιπλέον ανάγκες ισοδύναμων μέτρων. Από τους ΕΦΚ και ΦΠΑ καυσίμων το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά αύξηση εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ, μετά από τη "βουτιά" των 536 εκατ. ευρώ φέτος, ποντάροντας στη διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης και ακολούθως στην αύξηση της κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι μόνο για τον ΦΠΑ και τους ΕΦΚ καυσίμων προβλέπεται αύξηση εσόδων, καθώς σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες φόρων συναλλαγών προβλέπεται μείωση!!!

Από το Φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αναμένονται 2,2 δισ ευρώ παραπάνω από φέτος, λόγω των προσδοκώμενων καλύτερων κερδών αλλά και της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών ως επιχειρήσεις, δηλαδή από το πρώτο ευρώ και με συντελεστή 26% έως τις 50.000 ευρώ. Στο πεδίο των δαπανών, ψηλά βάζει το υπουργείο Οικονομικών το πήχη των περικοπών από τις καταναλωτικές δαπάνες των υπουργείων, προσδοκώντας όφελος 443 εκατ. ευρώ, ενώ ερώτημα τίθεται για το πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» των 802 εκατ. ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ