Πολύ πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη θα πρέπει να βάλουν την επόμενη χρονιά οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς πέρα από τη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το δημοσιονομικό «κενό», πέρα από τις διευκολύνσεις για το χρέος που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι, βρέξει - χιονίσει, θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά πλήρως οι φορολογικές διατάξεις που ψηφίστηκαν με το Μεσοπρόθεσμο στις αρχές του 2013.
Επί της ουσίας μιλάμε για πρόσθετο φόρο εισοδήματος 1,3 δισ ευρώ, λόγω της πλήρους εφαρμογής της νέας κλίμακας για μισθωτούς - συνταξιούχους, τη κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και πάνω απ' όλα τη πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που λειτουργούσαν έως τώρα ως «μαξιλάρι» για την απορρόφηση των κραδασμών της εκάστοτε φορολογικής κλίμακας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνοδεύουν τον Προϋπολογισμό του 2014, με τις δηλώσεις του 2013 οι φορολογούμενοι δήλωσαν δαπάνες συνολικά 11,2 δισ ευρώ, που αφορούσαν σε ενοίκια κατοικιών, σε ασφάλιστρα ζωής, σε δίδακτρα φροντιστηρίων, σε τόκους στεγαστικών δανείων, σε υγεία και περίθαλψη κ.λ.π.
Οι φοροαπαλλαγές επί αυτών των δαπανών ανήλθαν συνολικά στο 1,015 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 650 εκατ. ευρώ αφορούν στον «σκληρό» πυρήνα φοροαπαλλαγών, οι οποίες καταργήθηκαν ΠΛΗΡΩΣ και το αποτέλεσμα θα το βιώσουν οι φορολογούμενοι κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2014.
Ενδεικτικά, φέτος οι φορολογούμενοι κατάφεραν να μειώσουν το φόρο τους με φοροαπαλλαγές που καταργήθηκαν ως εξής:
Σημειώνεται ότι αν και η απαλλαγή για ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες, από τις οποίες φέτος οι φορολογούμενοι είχαν μείωση φόρου 65,6 εκατ. ευρώ, διατηρείται σε ισχύ, έχουν προβλεφθεί αυστηρές προϋποθέσεις που ουσιαστικά οδηγούν σε κατάργηση της.
Συγκεκριμένα, το ποσό του φόρου μειώνεται σε ποσοστό 10% για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, εφόσον αυτά υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογούμενου. Το ποσό της μείωσης ανεξαρτήτως του ποσού των εξόδων δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι π.χ. συνταξιούχος με εισόδημα 15.000 ευρώ, για να έχει έκπτωση φόρου ιατρικών δαπανών 10%, αυτά τα έξοδα θα πρέπει να είναι πάνω από 750 ευρώ.