Με τον πήχη στα 700 εκατ. ευρώ κατατέθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Τι προσδοκά το υπουργείο Εργασίας - iefimerida.gr

Με τον πήχη στα 700 εκατ. ευρώ κατατέθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Τι προσδοκά το υπουργείο Εργασίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mε στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσα από το νοικοκύρεμα των Ταμείων και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται διατάξεις, οι οποίες θίγουν συντάξεις (όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ύψος των εισφορών κτλ) και μισθούς ενώ όπως επεσήμανε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, διασφαλίζεται και ενισχύεται η ταμειακή επάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει από 1ης Δεκεμβρίου τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ μέσω Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, καθώς επίσης οι διασταυρώσεις δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών.

πρόστιμο των 10.500 ευρώ για ανασφάλιστη εργασία και σε όσους εργοδότες δηλώνουν μεν τους εγραζομένους τους στο Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», αλλά όχι στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση. Ρυθμίζονται ακόμη θέματα επικουρικής ασφάλισης (ενιαίο ποσό εισφορών και βάση υπολογισμού), ενώ επεκτείνεται το

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, «εκσυγχρονίζονται τα εργαλεία και τα μέσα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, καθίσταται διαρκής και αυστηρός ο έλεγχος των εσόδων των ταμείων και ολοκληρώνεται ένας κύκλος ουσιαστικού "νοικοκυρέματος" στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας».

Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε επίσης ότι «με τη συνεπή εφαρμογή των διατάξεων αυτού του νομοσχεδίου, το υπουργείο Εργασίας συνεισφέρει σημαντικά και κρίσιμα ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην κάλυψη των χρηματοδοτικών απαιτήσεων για τον προϋπολογισμό του 2014, καλύπτοντας ένα σημαντικό μερίδιο στη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας».

Εχουν προαποφασίσει νέες μειώσεις συντάξεων, επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

Το δίλημμα με το οποίο η κυβέρνηση συνοδεύει την κατάθεση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου ότι «είτε θα αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου είτε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα μείωση των συντάξεων» είναι υποκριτικό και ψεύτικο, σχολίασε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς έχει δρομολογήσει δραστικές μειώσεις επικουρικών συντάξεων από 1/7/2014 και εφάπαξ παροχών από 1-1-2014.

«Με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης κατά 1,8 δις που προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014, με την προώθηση της μνημονιακής δέσμευσης της για νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, με τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών που μειώνουν τους μισθούς και αυξάνουν την ανεργία και με τη συνέχιση της υποστέλεχωσης σε προσωπικό των ασφαλιστικών ταμείων», η κυβέρνηση «οδηγεί σίγουρα σε νέα μείωση και όχι σε αύξηση των εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης», αναφέρει ο κ. Στρατούλης και την κατηγορεί ότι προετοιμάζει το έδαφος για νέες μειώσεις κύριων συντάξεων, τις οποίες έχει προαποφασίσει με την τρόικα, αλλά τις μεταθέτει για λίγους μήνες λόγω του φόβου της για ανεξέλεγκτες κοινωνικές αντιδράσεις.

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ