Η Ισπανία ποινικοποιεί τις διαμαρτυρίες - Βαριά πρόστιμα για όσους διαδηλώνουν μπροστά στη Βουλή χωρίς άδεια - iefimerida.gr

Η Ισπανία ποινικοποιεί τις διαμαρτυρίες - Βαριά πρόστιμα για όσους διαδηλώνουν μπροστά στη Βουλή χωρίς άδεια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ισπανία ο νόμος Προστασίας του Πολίτη που εισηγείται το υπουργείο Εσωτερικών, αφού μεταξύ άλλων προβλέπει πρόστιμο 30.000-600.000 ευρώ για. συνάθροιση πολιτών μπροστά από τη Βουλή χωρίς προηγούμενη έγκριση των Αρχών.

Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, σε περίπτωση που πολίτης προσβάλει αστυνομικό θα τιμωρείται με πρόστιμο 30.000 ευρώ, ενώ θα περιλαμβάνονται επίσης πρόστιμα «ανάλογου ύψους» για όσους συμμετέχουν σε πορείες διαμαρτυρίας, διαδηλώνουν μπροστά από την ισπανική Βουλή, καίνε κάδους απορριμμάτων ή συναλλάσσονται με πόρνες σε δημόσιους χώρους που βρίσκονται κοντά σε σχολεία.

Στις 30.000 ευρώ θα ανέρχεται επίσης το πρόστιμο σε περίπτωση που πολίτης προσβάλει αστυνομικό, ενώ στο συνολικό σχέδιο μέτρων που αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση στο υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή περιλαμβάνονται επίσης πρόστιμα «ανάλογου ύψους» για όσους συμμετέχουν σε πορείες διαμαρτυρίας, διαδηλώνουν μπροστά από την ισπανική Βουλή, καίνε κάδους απορριμμάτων ή συναλλάσσονται με πόρνες σε δημόσιους χώρους που βρίσκονται κοντά σε σχολεία.

Ο σχεδιαζόμενος νόμος Φερνάντες που θα τεθεί προς ψήφιση την Παρασκευή, έρχεται να αντικαταστήσει τον παλαιότερο νόμο Κορκουέρα (είχε τεθεί σε ισχύ το 1992, από τον τότε σοσιαλιστή υπουργό Εσωτερικών Χοσέ Λουίς Κορκουέρα), ένα νόμο που θεωρείται πλέον ξεπερασμένος από τους συνεργάτες του σημερινού υπουργού Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντες Ντίαθ, που βάλθηκαν να τον εκσυγχρονίσουν.

Ενα ενδιαφέρον σημείο ανάμεσα στα 55 συνολικά άρθρα του νόμου που απεργάζεται η ισπανική κυβέρνηση είναι η δυνατότητα που δίνεται στην Αστυνομία να μπορεί να προβαίνει στη χάραξη «ζωνών ασφαλείας», δηλαδή στην ουσία να μπορεί να αποκλείει ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα από τις συγκεντρώσεις και τις διαμαρτυρίες πολιτών.
Αν και το εν λόγω άρθρο του νόμου δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών ή επαγγελματιών που θα τυγχάνουν της «αυξημένης προστασίας», στην ουσία δίνει «πράσινο φως» στην απαγόρευση διαμαρτυριών έξω από τις κατοικίες των πολιτικών, «συνήθεια» που πλέον θα θεωρείται απαγορευμένη για τους Ισπανούς πολίτες που μέχρι σήμερα έχουν πολλές φορές κατασκηνώσει κυριολεκτικά στα σκαλοπάτια των πολιτικών.
Οι αντιδράσεις της Αριστεράς
Η εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Σοράγια Ροδρίγκεθ κατηγόρησε την κυβέρνηση για σαφή προσπάθεια καταπίεσης των δικαιωμάτων των πολιτών, που παραπέμπει σε καθεστώτα «όχι και τόσο δημοκρατικά», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Για επιστροφή στην εποχή του Φράνκο μιλούν και οι εκπρόσωποι του κινήματος των αγανακτισμένων «15-Μ», που κατηγορούν την κυβέρνηση για προσπάθεια δημιουργίας «κλίματος φόβου». Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε, αντίθετα, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Ιγνάθιο Κοσιό, καθώς το κράτος έλαβε υπόψη τα αιτήματα των αστυνομικών, όπως είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ