Το αρχαιότερο δείγμα θαλασσινού νερού παγκοσμίως ανακάλυψαν κατά τύχη Αμερικανοί ερευνητές, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον κόλπο Τσέσαπεκ στο Μέριλαντ.
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν γεώτρηση στον μεγαλύτερο κρατήρα των ΗΠΑ και εντόπισαν μέσα του το αρχαιότερο δείγμα θαλασσινού νερού που βρέθηκε ποτέ. Εκτιμάται ότι έχει ηλικία 100.000.000 με 145.000.000 ετών και βρέθηκε σε βάθος 1,8 χιλιομέτρων στον κρατήρα.
Ο κρατήρας σχηματίστηκε περίπου 35.000.000 χρόνια πριν, όταν ένας μεγάλος βράχος ή κομμάτι πάγου χτύπησε σε αυτό που είναι τώρα το στόμιο του κόλπου δημιουργώντας μία τρύπα 90 χιλιομέτρων στο βυθό του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού .
Το αποτέλεσμα ήταν το θαλασσινό νερό να παγιδευτεί κάτω από τον κρατήρα που δημιουργήθηκε και να συγκεντρωθεί σε μία μεγάλη υπόγεια λίμνη με έκταση περίπου 155 τετραγωνικά χιλιόμετρα..
Το εύρημα φαίνεται να ξεκαθαρίζει το μακροχρόνιο μυστήριο του γιατί είχαν συλλεχθεί δείγματα από βαθιά υπόγεια ύδατα από την ίδια περιοχή του Chesapeake Bay είναι τόσο αλμυρό .
Ο Πίτερ Σουάρτ, θαλάσσιος γεωλόγος από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι εξηγεί ότι «οι αναλύσεις του αρχαίου θαλασσινού νερού είναι πολύ σημαντικές γιατί παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της ζωής και άλλες διεργασίες των ωκεανών »
Για παράδειγμα η διαπίστωση του πόσο όξινος ήταν ο ωκεανός στο παρελθόν μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν πώς να αντιμετωπίσουν τη σύγχρονη οξίνιση των ωκεανών, ένα φαινόμενο που οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη και είναι εξαιρετικά επιβλαβές για τα θαλάσσια ζώα.