Οι Γερμανοί αποκαλύπτουν τι θα συζητήσουν Μέρκελ-Σαμαράς την Παρασκευή - iefimerida.gr

Οι Γερμανοί αποκαλύπτουν τι θα συζητήσουν Μέρκελ-Σαμαράς την Παρασκευή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενημερωτικό και όχι διαπραγματευτικό χαρακτήρα θα έχει η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ την Παρασκευή, κατά δήλωση του εκπροσώπου της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφαν Ζάιμπερτ.

«Δεν πρόκειται για συνάντηση διαπραγματεύσεων, αλλά για μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί η Ανγκελα Μέρκελ από τον έλληνα Πρωθυπουργό για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας αναγνωρίζοντας πως η Ελλάδα έχει δείξει φερεγγυότητα και αντίστοιχα οι εταίροι της θα φανούν φερέγγυοι απέναντί της.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Κοτχάους διέκρινε εκατέρωθεν λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς όπως είπε, υπήρξαν αστοχίες τόσο από την πλευρά της Τρόικα, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, γι αυτό και έπρεπε να γίνουν αλλαγές.

Παρά τις δυσκολίες όμως, υποστήριξε, «βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ» και αφού εξέφρασε σεβασμό και την αναγνώριση του Βερολίνου στις προσπάθειες του ελληνικού λαού, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποτίμηση του έργου της Τρόικα είναι θετική

Οι εταίροι θα κάνουν τα πάντα για να στηρίξουν την Ελλάδα, δεσμεύθηκε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεσε ότι στόχος του Βερολίνου είναι υπάρξει ένα ακόμη success story όπως αυτό της Ιρλανδίας.

Είναι αλήθεια, ανέφερε, ότι οι πρώτες προβλέψεις για την Ελλάδα έπρεπε να αναθεωρηθούν πολλές φορές, για πολλούς και διάφορους λόγους, εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι βρισκόμασταν σε αχαρτογράφητα νερά.

Το ότι εν μέρει δεν έχουμε ακόμη επιτύχει τις προβλέψεις έχει να κάνει και με ορισμένες διαδικασίες στην Ελλάδα, στο ότι δηλαδή συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίστηκαν καθυστερημένα ή ότι κάποια συγκεκριμένα μέτρα δεν ήρθαν τόσο έγκαιρα όσο είχε συμφωνηθεί, εξήγησε, χαρακτηρίζοντας δύσκολο να αποφασίσει κανείς τι, πού, πώς οδήγησε σε ποια αποτελέσματα».

«Όλοι οι συμμετέχοντες έδειξαν την ευελιξία τους να αντιδράσουν στις αλλαγές του πλαισίου, έδειξαν την απαραίτητη ευελιξία και τότε, όταν υπήρξαν καθυστερήσεις, ώστε αυτές να καλυφθούν», δήλωσε ο κ. Κότχαους και πλέον «κοινή βούληση είναι η Ελλάδα να ξανασταθεί στα δικά της πόδια ενισχυμένη και βελτιωμένη, με μια πιο ισχυρή οικονομία - πιστεύω ότι αυτή η βούληση της αλληλεγγύης είναι απολύτως δεδομένη».

Σε ερώτηση εξάλλου σχετικα με την έρευνα που διεξάγει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον τρόπο λειτουργίας της Τρόικα, ο κ. Κότχαους αναγνώρισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο κεντρικός δημοκρατικός θεσμός στην Ευρώπη, αλλά σημείωσε ότι «και οι άλλοι θεσμοί είναι με την μία ή την άλλη έννοια δημοκρατικά νομιμοποιημένοι και ότι και τα εθνικά κοινοβούλια είχαν τεράστια ανάμιξη σε όλη την διαδικασία σταθεροποίησης της Ευρωζώνης».

Υπ' αυτή την έννοια, συμπλήρωσε, είναι πεπεισμένος ότι η συνολική διαδικασία ως τώρα είναι απολύτως νομιμοποιημένη δημοκρατικά.

«Όλες οι αποφάσεις συζητήθηκαν και στην Ελλάδα, στην Βουλή. Για άλλη μια φορά: η τρόικα δεν είναι θεόσταλτη, αλλά έχει συσταθεί από όλα τα κράτη-μέλη, από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και από το ελληνικό κράτος, με την παράκληση να συνοδεύσει (ενν.την διαδικασία). Αυτό είναι μία πολύ ανοιχτή, πολύ διάφανη, διαδικασία. Συνολικά, πιστεύω, η αξιολόγησή μας για την δουλειά της τρόικας είναι θετική», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ερωτηθείς εάν το Βερολίνο θα περιέγραφε και την περίπτωση της Ελλάδας ως «success story», όπως έκανε με την Ιρλανδία, ο κ. Κότχαους τόνισε: «Κάνουμε το παν ώστε να στηρίξουμε τους Έλληνες φίλους μας προκειμένου να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα και στην Ελλάδα, όταν το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Στα μέσα του 2014 θα αξιολογήσουμε: πού βρίσκεται η Ελλάδα, θα πρέπει ενδεχομένως μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στο τέλος του 2014, να βοηθήσουμε τους Έλληνες για άλλη μια φορά, αλλά σίγουρα σε ένα πολύ χαμηλότερο βαθμό από ό,τι ως τώρα;» και συνέχισε, περιγράφοντας την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος:

«Εάν κοιτάξει κανείς συνολικά πώς εξελίχθηκε η οικονομία στην Ελλάδα, μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα: όπως πάντα σε τέτοια προγράμματα, είχαμε πρώτα μια σαφή οπισθοδρόμηση.

Κατέληξε ωστόσο λέγοντας ότι «βάσει όλων των προβλέψεων και της φθινοπωρινής πρόβλεψης της Κομισιόν, φαίνεται ένα φως στο τέλος του τούνελ», ενώ πρόσθεσε ότι «αυτή ήταν μία πολύ οδυνηρή διαδικασία για την Ελλάδα, για αυτήν δίνουμε στον ελληνικό λαό την ύψιστη αναγνώριση και τον ύψιστο σεβασμό, είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι ο δρόμος τον οποίο ξεκίνησαν το Eurogroup και η Ευρώπη στο σύνολό της, μαζί με τους Έλληνες είναι ο σωστός ώστε στο τέλος η Ελλάδα να ξαναγίνει υγιής».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ