Σε άρθρο τους, οι FT αναφέρουν πως «πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης κινδυνεύουν να μην κλείσουν ποτέ το χάσμα του επιπέδου διαβίωσης και των εξελιγμένων οικονομικών δεδομένων, λόγω του ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ακινητοποιηθεί».Η προειδοποίηση αυτή, έρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάκαμψη, η οποία όπως αναφέρει το δημοσίευμα δημιουργήθηκε το 1991 με σκοπό να βοηθήσει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στον μετασχηματισμό της δημοκρατίας των αγορών και πρόσφατα ανέλαβε την ευθύνη να κάνει το ίδιο στις χώρες της Μέσης Ανατολής που επηρεάστηκαν από την Αραβική Ανοιξη.
Στη συνέχεια, οι Financial Times προειδοποιούν πως η ετήσια έκθεση της τράπεζας «προειδοποιεί πως πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες ρισκάρουν να παγιδευθούν σε έναν ''βίαιο κύκλο'' οικονομικής επιβράδυνσης και στασιμότητας των μεταρρυθμίσεων. Αλλά παράλληλα, η έκθεση λέει πως νέες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να εξακολουθούν να επιτρέπουν στις υπό μετατροπή χώρες την τόνωση της ανάπτυξης σε μεγάλα επίπεδα, ικανά να καλύψουν με γρήγορους ρυθμούς τη διαφορά με τα εισοδήματα σε προηγμένες χώρες».
.Η αναφορά αυτή σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, αποτελεί μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τις αντίστοιχες της ΕΤΑΑ τα χρόνια πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση, όπου τότε «η δυνατή ανάπτυξη ενισχυμένη από μια πλημμύρα φθηνών πιστώσεων, έμοιαζε να βάζει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σε μονοπάτι γρήγορης σύγκλισης με τις χώρες της Δύσης.
Συνεχίζοντας, οι FT σημειώνουν πως οι αρνητικές προβλέψεις για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, δεν έρχονται μόνο από την ΕΤΑΑ, αλλά και από άλλα διεθνή οικονομικά ινστιτούτα, ενώ ακόμη και το ΔΝΤ επεσήμανε τον προηγούμενο μήνα πως «χωρίς διορθωτικά μέτρα οι πιθανοί ρυθμοί ανάπτυξης της κεντρικής, της ανατολικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι λιγότερο από το μισό πριν την κρίση του 2008».
Παράλληλα, το δημοσίευμα σημειώνει πως σύμφωνα και με την ΕΤΑΑ, ο κίνδυνος δεν είναι η διαρροή κεφαλαίων στην Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη, αλλά η στασιμότητα σε πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η κοινή γνώμη από την κρίση και μετά έχει στραφεί κατά των μεταρρυθμίσεων στις αγορές, κυρίως στις πιο δημοκρατικές χώρες.
Κλείνοντας, οι Financial Times τονίζουν ότι «σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες, η βιώσιμη παραγωγική ανάπτυξη θα μείνει σε μέτρια επίπεδα για τα επόμενα 10 χρόνια και θα μειωθεί και άλλο την επόμενη δεκαετία», με αποτέλεσμα η σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου με αυτό των χωρών της Δυτικής Ευρώπης να «παγώσει» σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και σε άλλες θα «σέρνεται».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ