Άρχισε στις 14:35 στις Βρυξέλλες η κρίσιμη σύνοδος κορυφής των κρατών-μελών της ευρωζώνης εν μέσω ενός κλίματος «συγκρατημένης αισιοδοξίας» από πλευράς Γερμανίας και Γαλλίας, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού για το δεύτερο σχέδιο 'βοήθειας' στην Ελλάδα.
Όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η σύνοδος ξεκίνησε στις 13:35 (14:35 ώρα Ελλάδας). "Το γεύμα εργασίας μόλις ξεκίνησε", ανέφερε σε μήνυμα στο λογαριασμό του.
Οι κυβερνήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Σαρκοζί διαφωνούσαν έντονα για την έκταση της συμμετοχής των τραπεζών --που αναμένεται να ανέλθει τελικά σε περίπου 30 δισ. ευρώ-- στο δεύτερο πακέτο σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας--που αναμένεται ότι θα ανέλθει σε περίπου 100 δισ. ευρώ.
«Αναμένω ότι θα μπορέσουμε να εγκρίνουμε το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αυτό (θα) στείλει ένα σημαντικό μήνυμα», είπε κατά την άφιξή της στη σύνοδο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Πρόσθεσε ότι η συνάντηση της ευρωζώνης αφορά «άλλο ένα σημαντικό βήμα για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους σε ορισμένες χώρες».
«Θεωρώ πως είναι χρήσιμο το γεγονός ότι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι μπόρεσαν να συγκλίνουν όσον αφορά τις απόψεις τους, αυτό καθιστά ασφαλώς την διαδικασία λήψης αποφάσεων ευκολότερη», σχολίασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Σαρκοζί και Μέρκελ είχαν επτάωρη συνάντηση αργά χθες στο Βερολίνο στην οποία συμμετείχε--σε ένα μέρος της--και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τα συμφωνηθέντα.
«Έχω την εντύπωση ότι δε θα υπάρξει συμφωνία για την επιβολή φόρου στις τράπεζες», είπε ο Γιούνκερ, αναφερόμενος σε μια από τις επιλογές που φέρονταν να εξετάζονταν, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα» επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Από το Λονδίνο, ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας, η οποία δε συμμετέχει στην ευρωζώνη, Βινς Κέιμπλ δήλωσε ότι η Ελλάδα «ξεκάθαρα αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της» και ότι οι χώρες της ευρωζώνης στη σημερινή τους σύνοδο πρέπει να το αποδεχθούν. «Είναι σαφές ότι έχει χρεοκοπήσει», υποστήριξε. «Αυτό είναι σαφές εδώ και κάποιο καιρό και οι χώρες της ευρωζώνης δεν μπορούν να αγνοήσουν το πρόβλημα. Πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ένα μέρος του χρέους (πρέπει να) παραγραφεί», πρόσθεσε.
Οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης αναμενόταν να εξετάσουν σενάρια που προβλέπουν την μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία.
Αναμένεται επίσης μια συζήτηση για την αναδιαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ώστε να καταστεί δυνατό να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα για την επαναγορά ομολόγων από τους πιστωτές της σε χαμηλότερες από τις ονομαστικές τους τιμές.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν επισήμανε από την πλευρά του ότι η σημερινή σύνοδος είναι σημαντική και για το ευρώ. «Το ευρώ είναι μόνο τόσο σταθερό όσο και ο πιο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας», τόνισε.
«Δεν αναμένω ότι θα τα λύσουμε όλα σήμερα, αλλά θα σημειώσουμε σημαντικές προόδους όσον αφορά την στέρεη βοήθεια για την Ελλάδα», είπε.
Μια από τις λύσεις που συζητώνται είναι η έκδοση ευρωομολόγου, αλλά η Γερμανία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές ως προς αυτό.
«Οι λύσεις που εξετάζονται δεν απέχουν έτη φωτός, αλλά δε νομίζω ότι μπορείτε να (τις) ονομάσετε ευρωομόλογα», είπε ο Γιούνκερ.
Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στις αγορές ομολόγων
Το κλίμα αισιοδοξίας, που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεταφέρθηκε και στις αγορές ομολόγων. Οι αγορές προεξοφλούν λύση του προβλήματος χρέους στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, παρότι οι πληροφορίες για τις βασικές παραμέτρους του Σχεδίου, που έχουν διαρρεύσει, είναι αντιφατικές.
Έτσι, πριν από λίγο, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 15,59% με αποτέλεσμα το περιθώριο με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο να διαμορφώνεται στο 12,77%.