Ερχονται πιο φθηνά φάρμακα-Πώς η ηλεκτρονική συνταγογράφηση οδήγησε στη συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης - iefimerida.gr

Ερχονται πιο φθηνά φάρμακα-Πώς η ηλεκτρονική συνταγογράφηση οδήγησε στη συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μειώσεις στις λιανικές τιμές των φαρμάκων προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Στόχος του υπουργείου είναι να μειωθεί η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη κατά 500 εκατ. ευρώ επιπλέον και να φθάσει στα 2 δισ. ευρώ, από 2,5 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2009 η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη ανερχόταν σε 5,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το βασικό εργαλείο που οδήγησε στη συρρίκνωση αυτής της δαπάνης ήταν η εφαρμογή του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς πριν από αυτό «κανείς δεν ελεγχόταν, κανείς δεν ήξερε τι συνταγογραφούσε, ποιος και για ποιον».

Στις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η ενίσχυση της πώλησης γενόσημων φαρμάκων και για τον λόγο αυτόν θα δίνεται η δυνατότητα να καθοριστεί με υπουργική απόφαση μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους για τους φαρμακοποιούς που θα προτείνουν και θα χορηγούν γενόσημα στους πελάτες τους.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» αυτό το ποσοστό για τα γενόσημα αναμένεται να καθορισθεί στο 38% - το μεικτό κέρδος των φαρμακοποιών σήμερα ανέρχεται σε 32% για όλες τις κατηγορίες των φαρμάκων. Αντίστοιχα, προβλέπεται δυνατότητα μείωσης του ποσοστού κέρδους στο 22% για τα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους μετά την 1/1/2012. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η δυνατότητα επιπλέον μείωσης της τιμής σε γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα κατά 20%, όταν οι πωλήσεις τους θα ξεπερνούν τις 250.000 τεμάχια.

Οι νέες μειωμένες τιμές θα αφορούν τα φάρμακα που έχασαν την προστασία της πατέντας τους από τον Ιανουάριο του 2012, ενώ προβλέπεται και οριζόντια μείωση της τάξης του 15% για εκείνα που πέρασαν στην ίδια κατηγορία (off patern) έως τις 31/12/2011. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, με το νέο σχέδιο νόμου θεσμοθετείται η μείωση της τιμής των πρωτοτύπων που έχουν χάσει την πατέντα τους στο 50% της αρχικής τιμής τους, εφόσον όμως υπάρχει διαθέσιμο γενόσημό τους. Τα γενόσημα θα κοστολογούνται πλέον στο 65% της τιμής του off patern φαρμάκου, ενώ έως τώρα κοστολογούνταν στο 80%.

Στις μειώσεις τιμών δεν προβλέπεται ελάχιστο όριο παρά μόνο ανώτατη τιμή, και συνεπώς οποτεδήποτε ο κάτοχος της άδειας κάθε φαρμάκου επιθυμεί μείωση τιμής το πετυχαίνει με την έκδοση συμπληρωματικού δελτίου τιμών. Αυξήσεις τιμών δεν επιτρέπονται, παρά μόνο αν πρόκειται για διόρθωση λάθους.
Το νομοσχέδιο εντάσσει επίσης στην ελληνική νομοθεσία την κοινοτική οδηγία που προβλέπει την έκδοση δελτίων τιμών φαρμάκων ανά τρίμηνο: προβλέπονται γενικές ανακοστολογήσεις δύο φορές τον χρόνο και ενδιάμεσα κοστολογήσεις νέων προϊόντων.

Σχετικά με τη συνταγογράφηση, καθορίζονται στόχοι-κίνητρα για γιατρούς ή ιατρικές ειδικότητες, για τη συνταγογράφηση γενοσήμων ή φαρμάκων με κόστος ημερήσιας θεραπείας κάτω της τιμής αναφοράς και θεσπίζονται κίνητρα και κυρώσεις για την επίτευξη των στόχων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ