Πλήρες αδιέξοδο στα ΑΕΙ -Βήμα πίσω δεν κάνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι - iefimerida.gr

Πλήρες αδιέξοδο στα ΑΕΙ -Βήμα πίσω δεν κάνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε θρίλερ εξελίσσεται η κόντρα των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων με την κυβέρνηση. Η σημερινή ημέρα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον χιλιάδων φοιτητών, καθώς αναμένονται εξελίξεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα και κυρίως για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα δύο μεγαλύτερα Ιδρύματα της χώρας.Εν αναμονή της δικαστικής απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, μένει αδρανής η κοινότητα που ζητεί να γίνουν μαθήματα και η απώλεια του εξαμήνου πλησιάζει επικίνδυνα. Οι διοικητικοί υπάλληλοι εμμένουν στην απόφαση τους για απεργία, για ενδέκατη συνεχή, κρατώντας «όμηρους» χιλιάδες φοιτητές που βλέπουν το εξάμηνο να τινάζεται στον αέρα.

Σήμερα πάντως ανοίγουν τρεις σχολές του Πολυτεχνείου, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών. Συνολικά τρεις από τις έξι σχολές του ΕΜΠ, δηλαδή οι πολιτικοί μηχανικοί, οι χημικοί μηχανικοί και οι μηχανολόγοι μηχανικοί αποφάσισαν να σταματήσουν τις καταλήψεις και να προχωρήσουν στην επαναληπτική εξεταστική και μετά σε μαθήματα.

Να σημειωθεί ότι το τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών είναι το πολυπληθέστερο και επηρεάζει τις εξελίξεις στο ΕΜΠ.

Αντίθετα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι φοιτητές αποφάσισαν κατάληψη στη Νομική, το Φυσικό, το Μαθηματικό, το Χημικό, το Βιολογικό, το Παιδαγωγικό και η Πληροφορική.

Από την άλλη πλευρά, οι διοικητικού υπάλληλοι φαίνονται αποφασισμένοι να τραβήξουν και άλλο το «σχοινί», καθώς δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις με αυτή ή με άλλη μορφή, παρά την όποια δικαστική απόφαση.

Μέχρι την Παρασκευή πάντως οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ του ΕΜΠ αλλά και του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν προχωρήσει σε 48ωρες απεργίες. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ενώ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δε λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες έως την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητεί άμεση συνάντηση τόσο με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, όσο και με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο «με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί»

«Η Σύνοδος Πρυτάνεων των ΑΕΙ, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στα ελληνικά πανεπιστήμια το μέτρο της διαθεσιμότητας. Για το λόγο αυτό ζητάει άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του προεδρείου της Συνόδου.

Έκκληση, για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, με ταυτόχρονη ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη διαθεσιμότητα έκανε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ