Πιο «γκρίζα» είναι η εικόνα που δίνει ο ΟΟΣΑ για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς στην Έκθεση του για τη παγκόσμια οικονομία, εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,4% το 2014, παρά το ότι η ύφεση θα έχει περιοριστεί στο 3,5% φέτος. Ο Οργανισμός τονίζει, δε, ότι εάν η προοπτική ανάκαμψης αποδειχθεί πιο αδύναμη, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι αυτόματοι σταθεροποιητές, δηλαδή να αναπροσαρμοστεί η ταχύτητα της δημοσιονομικής προσαρμογής με βάση το κύκλο της οικονομίας έτσι ώστε να μην αποτραπεί η ανάκαμψη.Προβληματισμό προκαλεί, επίσης, η πρόβλεψη του Οργανισμού ότι η ανεργία την επόμενη χρονιά θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα με φέτος και συγκεκριμένα στο 27,1% (27,2% το 2013), ενώ για το 2015 δεν αναμένεται παρά μικρή αποκλιμάκωση στα επίπεδα του 26,6%, δηλαδή περίπου μιάμιση μονάδα παραπάνω από αυτό που προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση και η Τρόικα. Όσον αφορά, δε, στους μισθούς, θα μειωθούν περαιτέρω.
Το. κερασάκι στη τούρτα είναι η εκτίμηση του Οργανισμού ότι το Χρέος δεν θα αρχίσει αποκλιμακώνεται ούτε στη επόμενη διετία, καθώς από το 176,6% του ΑΕΠ το 2013, προβλέπεται ότι θα αυξηθεί στο 181,3% το 2014 και στο 183% το 2015. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η δυναμική του Χρέους μπορεί να λειτουργήσει ανασχετικά στη προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ο Οργανισμός, πάντως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας ελάφρυνσης στο Χρέος- χωρίς να διευκρινίζει με ποιον τρόπο- προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του.
Ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει «κλειδί» της προσπάθειας τη δικαιότερη κατανομή των βαρών στη κοινωνία και ειδικότερα επισημαίνει ότι εάν δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα είναι κρίσιμο τόσο για τη κοινωνική συνοχή όσο και για την ανάκαμψη. Όσον αφορά στους κινδύνους, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι παραμένει ο κίνδυνος της κόπωσης των μεταρρυθμίσεων και των γραφειοκρατικών εμποδίων, όπως επίσης της έλλειψης ρευστότητας στη πραγματική οικονομία.