Ενεργό ηφαίστειο θαμμένο κάτω από τα χιόνια της Ανταρκτικής εντόπισαν ερευνητές [εικόνα] - iefimerida.gr

Ενεργό ηφαίστειο θαμμένο κάτω από τα χιόνια της Ανταρκτικής εντόπισαν ερευνητές [εικόνα]

Ενεργό ηφαίστειο θαμμένο κάτω από τα χιόνια της Ανταρκτικής εντόπισαν ερευνητές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία σειρά από ισχυρές σεισμικές δονήσεις στη Δυτική Ανταρκτική οδήγησαν τους ερευνητές στην αποκάλυψη ενός ενεργού ηφαιστείου, που βρίσκεται κρυμμένο κάτω από το τεράστιο στρώμα πάγου, όπως ανακοίνωσαν την Δευτέρα. Την σημαντική ανακάλυψη σκιάζουν οι φόβοι των ερευνητών, για ταχύτερη καταστροφή των παγετώνων στην περιοχή.

Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει τις χρόνιες υποψίες των ερευνητών περί ηφαιστειακής δραστηριότητας, κάτω από τον πάγο της Δυτικής Ανταρκτικής. Στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί πολλά ηφαίστεια σακί κατά μήκος της ακτής της Ανταρκτικής αλλά και στα παράκτια νησιά της, όπως το όρος Έρεβος, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ενεργό ηφαίστειο στην περιοχή.

Οπως εξηγεί ο Ρίτσαρντ Αστερ, συγγραφέας της μελέτης και σεισμολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο «αυτό είναι πραγματικά η χρυσή εποχή της ανακάλυψης της ηπείρου της Ανταρκτικής. Νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρχουν περισσότερες ηφαιστειακές εκπλήξεις κάτω από τον πάγο»

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, αν το ηφαίστειο στην Ανταρκτική εκραγεί, θα λιώσει το κάτω μέρος του πάγου μετατρέποντας τον αμέσως σε ατμό και η συνέχεια είναι μάλλον αβέβαιη.

Στην Ισλανδία, οι ηφαιστειακές εκρήξεις μπορούν να λιώσουν παγετώνες, προκαλώντας μαζικές πλημμύρες που οι ντόπιοι ονομάζουν jökulhlaups. Ωστόσο ο πάγος που καλύπτει το ηφαίστειο της Ανταρκτικής έχει πάχος μεγαλύτερο από 1 χιλιόμετρο.

Οπως εξηγεί ο Στέφαν Βόγκελ, ειδικός στους πάγους της Ανταρκτικής, «είναι ακόμη άγνωστο το πώς θα αντιδράσουν τα ρεύματα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής σε μια έκρηξη εκατό ή περισσότερων χιλιομέτρων εσωτερικά από τη γραμμή γείωσης». Οπως εξηγεί, η γραμμή γείωσης είναι το σημείο όπου οι παγετώνες αποσπώνται από το βράχο και φεύγουν επιπλέοντας στο νερό.

Ενεργό ηφαίστειο θαμμένο κάτω από τα χιόνια της Ανταρκτικής εντόπισαν ερευνητές [εικόνα] | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ηφαίστειο Ανταρκτική ενεργό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ