Ενας νέος παγκόσμιος χάρτης αποψίλωσης των δασών που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους έχει εξαφανιστεί από το 2000.
Ο πρωτότυπος διαδραστικός χάρτης βασίζεται σε δορυφορικά δεδομένα και είναι και οι υπολογισμοί έχουν απόκλιση περίπου 30 μέτρα, δίνοντας αρκετές λεπτομέρειες για να προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για την περιοχή καλύπτοντας παράλληλα όλη την υδρόγειο.
Οπως εξηγεί ο Ματ Χάνσεν, επικεφαλής της έρευνας και γεωγράφος στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ «Μπορούμε να περιγράψουμε μια παγκόσμια δυναμική και να συγκρίνουμε περιοχές»
Ο χάρτης καλύπτει το χρονικό διάστημα 2000-2012 , και περιλαμβάνει τόσο τις απώλειες δασών όσο και την ανάπτυξη τους. Κατά την περίοδο αυτή συνολικά 800.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα νέων δασών έχουν δημιουργηθεί. Από αυτές, περίπου τα 200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ήταν περιοχές που χάθηκαν μεταξύ του 2000 και 2012 και σταδιακά αποκαθίσταται.
Το υπόλοιπο της απώλειας και της αποκατάστασης εμφανίζεται σε όλη την υδρόγειο . Για παράδειγμα, οι προσπάθειες της Βραζιλίας να επιβραδύνει την αποψίλωση των δασών έχουν εξοφληθεί , με περίπου 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα μικρότερη απώλεια κάθε χρόνο. Αλλά το υπόλοιπο των τροπικών περιοχών δείχνουν ραγδαία αύξηση της απώλειας.
Η Ινδονησία είδε την ταχύτερη αύξηση της αποψίλωσης των δασών: Πριν από το 2003 , η χώρα έχανε λιγότερο από 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά έτος, ωστόσο μέχρι το 2011, πάνω από 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα των δασών της Ινδονησίας εξαφανίζονταν κάθε χρόνο
Την έκθεση δημοσίευσε ο Χάνσεν και οι συνεργάτες του στο περιοδικό Science στις 15 Νοεμβρίου και όπως επισημαίνουν, η κύρια αιτία αποψίλωσης των δασών είναι οι άνθρωποι.
Δείτε τον διαδραστικό χάρτη εδώ και μπορείτε να εστιάσετε σε κάθε περιοχή για να δείτε την καταστροφή