Δεν πείθεται η Τρόικα από το μείγμα μέτρων που έχει παρουσιάσει η ελληνική πλευρά, παρά το ότι έχει ήδη ανέβει ο πήχης στα 1,3 δισ ευρώ από τα 500 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν το σημείο εκκίνησης του οικονομικού επιτελείου.
Ως εκ τούτου το τετ α τετ του της Δευτέρας, ανάμεσα στον Γιάννη Στουρνάρα και τους επικεφαλής της Τρόικα αναμένεται εξαιρετικά δύσκολο.
Είναι ενδεικτικό ότι από το «πακέτο» Βρούτση για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, το οποίο κοστολογήθηκε από την ελληνική πλευρά στα περίπου 930 εκατ. ευρώ, η Τρόικα μόλις και μετά βίας αποδέχεται τα 700 εκατ. ευρώ αλλά και αυτά με αστερίσκους.
Ανάλογη- αν όχι μεγαλύτερη- είναι η επιφύλαξη για τα νέα μέτρα συγκράτησης των δαπανών σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, καθώς ήδη το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει περικοπές 180 εκατ. ευρώ, ενώ ισχνά εκτιμάται ότι μπορεί να είναι τα άμεσα δημοσιονομικά οφέλη από συγχωνεύσεις στην Υγεία και στη Παιδεία. Όσον αφορά, δε, στη πλήρη εφαρμογή του νέου Μισθολογίου, ακόμα και στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι μόλις και μετά βίας το δημοσιονομικό όφελος μπορεί να φτάσει στα 50 εκατ. ευρώ.
Η εξίσωση για το υπουργείο Οικονομικών γίνεται ακόμα πιο δύσκολη εάν συνυπολογίσει κανείς τη «τρύπα» στο νέο σχέδιο του Φόρου Ακινήτων. Αν και το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στο να «ψαλιδίσει» ισόποσα το ΠΔΕ του 2014, θα πρέπει να ανάψει πράσινο φως και η Τρόικα, ενώ η «τρύπα» θα μεγαλώσει αν τελικά προχωρήσει και η μείωση του φόρου μεταβίβασης εντός του 2014.
Σε κάθε περίπτωση, ο νέος Προϋπολογισμός θα πρέπει να φτάσει στη Βουλή τη Πέμπτη και το μόνο που δεν θα ήθελε το οικονομικό επιτελείο είναι να μην έχει επιτευχθεί έως τότε συμφωνία για το δημοσιονομικό «κενό» του 2014.