Έδωσαν κυπριακή υπηκοότητα στον ξάδελφο του δικτάκτορα της Συρίας Ασάντ - iefimerida.gr

Έδωσαν κυπριακή υπηκοότητα στον ξάδελφο του δικτάκτορα της Συρίας Ασάντ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αφαιρεί την κυπριακή υπηκοότητα από τον εκατομμυριούχο ξάδελφο του Ασάντ το υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου, μετά τις αποκαλύψεις του ΑΝΤ1 Κύπρου ότι ο Ραμί Μακχλούφ βρίσκεται στη λίστα απαγόρευσης εισόδου στην Ευρώπη από τις 9 Μαΐου.

Μια ημέρα μετά την αποκάλυψη του ΑΝΤ1 ότι η κυβέρνηση Χριστόφια παραχώρησε την κυπριακή υπηκοότητα στον Ραμί Μακχλούφ, πρώτο ξάδελφο του Σύρου δικτάτορα Μπασάρ Αλ Άσαντ, για τον οποίο προοριζόταν το φορτίο που εξερράγη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», η ίδια η κυβέρνηση έρχεται να την ανακαλέσει, με ενέργειες του υπουργού Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη.

«Έχω δώσει οδηγίες να ξεκινήσει η διαδικασία ανάκλησης της κυπριακής υπηκοότητας από τον κύριο Μακχλούφ, όπως έγινε αρκετές φορές στο παρελθόν για άτομα που θεωρούμε είτε ότι εξαπάτησαν το κράτος, είτε ότι προσβάλλουν το κράτος», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Όπως αποκάλυψε χθες ο ΑΝΤ1, ο δισεκατομμυριούχος κύριος Ραμί Μακχλούφ, τραπεζίτης και πρώτος ξάδελφος του Μπασάρ Αλ Άσσαντ, πολιτογραφημένος Κύπριος από τον περασμένο Ιανουάριο, βρίσκεται από τις 9 Μαΐου στη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών, ενημερώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών... 40 μέρες αργότερα!

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας κοινοποιήθηκε 1η Ιουλίου του 2011 από το υπουργείο Εξωτερικών, ο κύριος Ραμί Μακχλούφ εμπίπτει στον κατάλογο προσώπων στους οποίους επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα λόγω της κατάστασης στη Συρία. Είναι αποφάσεις που πάρθηκαν το Μάιο στην ΕΕ», είπε ο κ. Συλικιώτης.

Νωρίτερα ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ιωνάς Νικολάου, διατύπωνε σειρά ερωτημάτων.

«Χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, όπως και σήμερα στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», έχει αποκαλυφθεί η παραχώρηση υπηκοότητας στον εξάδελφο του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασαντ, Ραμίν Μακλούφ και από αυτή την ενέργεια προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα», είπε ο κ. Νικολάου.

Ο ξάδελφος του δικτάτορα Άσαντ είχε εξασφαλίσει άδεια μόνιμης μετανάστευσης, δηλαδή άδεια παραμονής, από τις 29 Οκτωβρίου 2009. Τότε η επιτροπή Ελέγχου Μετανάστευσης είχε εισηγηθεί θετικά.

Τελικά 4 του Γεννάρη του 2011, ο κύριος Ραμί Μακχλούφ και η σύζυγός του Ραζάν Οτχμάν, πολιτογραφούνται Κύπριοι. Μια εβδομάδα πριν, στις 28 Δεκεμβρίου 2010, η κυβέρνηση ενημερώνει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις προθέσεις της, να εγκριθεί η πολιτογράφηση του ξάδελφου του Άσαντ, ούτως ώστε να μπορούν να υποβληθούν και ενστάσεις.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έλαβε την επιστολή 16 μέρες μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και αφού το θέμα είχε τελειώσει και ο ξάδελφος του Ασαντ ήταν ήδη πολιτογραφημένος Κύπριος. Στις 20 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΝΤ1 Κύπρου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ