Ο «καυτός» μήνας του Γιάννη Στουρνάρα – Που θα βρει τα μέτρα 1,3 δισ ευρώ - iefimerida.gr

Ο «καυτός» μήνας του Γιάννη Στουρνάρα – Που θα βρει τα μέτρα 1,3 δισ ευρώ

Ο «καυτός» μήνας του Γιάννη Στουρνάρα – Που θα βρει τα 1
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπό ασφυκτική πίεση τελεί πλέον η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την Τρόικα να συνεχίζει να πιέζει για περισσότερα μέτρα και τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα να τονίζει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω μέτρα λιτότητας.

Τα πάντα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο κρίσιμο ραντεβού που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών με τους εκπροσώπους ΕΕ,ΕΚΤ και ΔΝΤ το πρωί της Κυριακής.

Στο ραντεβού αυτό ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να στηρίξει την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 1,3 δισ. χωρίς, ωστόσο, να υπάρξουν οριζόντιες περικοπές.

Για να κάμψει τη σθεναρή αντίσταση της Τρόικα ο υπουργός αναμένεται στηριχθεί σε τέσσερις δέσμες μέτρων μέσω των οποίων θα μπορέσουν να εξοικονομηθούν τα χρήματα αυτά.

Συγκεκριμένα αναμένεται να προτείνει:

  • Πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής στα ασφαλιστικά ταμεία, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν θα αποφέρει πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ
  • Βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και διοίκησης, που θα αποφέρει 381 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο με όφελος 100 εκατομμύρια ευρώ
  • Επίσης, σύμφωνα με το νέο σχέδιο, ο φόρος για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, θα φέρει στα ταμεία 2,6 δισ. ευρώ, δηλαδή 300 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τον αρχικό στόχο.

Ακαμπτοι οι εκπρόσωποι των δανειστών

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η Τρόικα δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει τόσο εύκολα και απορρίπτει την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς για δημοσιονομικό κενό 1,3 δισ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ανεβάζουν το... λογαριασμό στα 2 δισ. κάνοντας μια μικρή «έκπτωση» από την αρχική τους εκτίμηση που ήταν περίπου 2.9 δισ. ευρώ.

Στόχος, πάντως, είναι να βρεθεί η χρυσή τομή που δεν θα φέρει νέες επιβαρύνσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς εάν επικρατήσει η λογική της Τρόικα οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 483 ευρώ.

Ως επί το πλείστον οι δανειστές φέρεται να έχουν δώσει τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά να έχει τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες έως τις 9 Δεκεμβρίου που συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup.

Ο Στουρνάρας επιμένει: Εχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια για την λήψη μέτρων λιτότητας

Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει τα περιθώρια για την λήψη μέτρων λιτότητας και η ελληνική πλευρά είναι πρόθυμη να εφαρμόσει μόνο διαρθρωτικά μέτρα αναμένεται να δώσει στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών.

Γιάννης Στουρνάρας, που αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών αύριο Κυριακή, σε συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα. «Δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας. Είναι επικίνδυνα, πρέπει να αφήσουμε τους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν. Είμαστε πρόθυμοι να λάβουμε διαρθρωτικά μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο, αλλά όχι μέτρα λιτότητας» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Πρέπει να είμαστε πλέον ιδιαίτερα προσεκτικοί τι είδους μέτρα εφαρμόζουμε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, εάν χρειαστεί τελικά να πάρουμε» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Έχουμε προσχέδιο προϋπολογισμού με στόχους. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να λάβουμε τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα ώστε να καταστήσουμε αυτούς τους στόχους βιώσιμους και αξιόπιστους».

Τι περιμένει από τη Μέρκελ ο Σαμαράς

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ετοιμάζεται πυρετωδώς για το ταξίδι του στο Βερολίνο, την ερχόμενη Παρασκευή, και τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ.

Στόχος του πρωθυπουργού, εδώ και καιρό, είναι να δώσει πολιτική διάσταση στο ζήτημα και να πιέσει για πολιτική λύση κρατώντας στα χέρια του το «δυνατό χαρτί» του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να ζητήσει από τη Γερμανίδα καγκελάριο περαιτέρω στήριξη και πρωτοβουλία για χαλάρωση των μέτρων, ενώ οι εκτιμήσει για διπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό του όπλο.

Φωτογραφίες Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ